Sistem de gaming ASUS ROG G20 – Review

Sistem de gaming ASUS ROG G20 – Review
Construcţie şi specificaţii

ASUS este unul dintre liderii de piaţă când vine vorba despre componente de PC high-end. Întrucât majoritatea celor care îşi construiesc PC-uri de top sunt gamerii, compania taiwaneză a creat o serie de produse dedicată lor, numită Republic of Gamers (ROG). Gama ROG include atât componente individuale, cât şi sisteme întregi, unul dintre cei mai noi membri fiind G20, un sistem cu specificaţii high-end, ascuns într-o carcasă mică.

Asus doreşte astfel să satisfacă şi nevoile celor care nu se pricep să îşi configureze propriul PC, dar care pretind performanţă maximă în toate jocurile de pe piaţă. Avantajul lui G20 este faptul că vine direct asamblat, include numai componente de top şi vine cu un sistem de răcire proprietar. Practic, nu trebuie decât să îl conectezi la o sursă de energie şi să începi să te joci, întrucât ASUS s-a ocupat de restul bătăilor de cap care vin odată cu achiziţionarea unui computer nou.

Construcţie

Deşi este un sistem foarte mic, G20 rămâne fidel designului caracteristic sistemelor ROG. Acesta are o carcasă impunătoare, realizată din plastic mat de culoare neagră, decorat cu finisajele din plastic roşu. Unghiurile ascuţite sunt prezente la tot pasul, fiind asemănător la exterior mai degrabă cu un avion de luptă decât cu un computer. Carcasa dispune şi de trei zone luminate de LED-uri, care pot fi personalizate după bunul plac folosind aplicaţia preinstalată ASUS Command. Astfel, ambele laterale, cât şi suprafaţa de jos a sistemului pot fi colorate exact aşa cum doreşte utilizatorul. Culoarea implicită este roşul, însă am descoperit că ROG G20 arată bine indiferent de culoarea aleasă pentru iluminare.

După cum spuneam, avem de a face cu un sistem de dimensiuni scăzute, însă care încorporează nişte componente foarte puternice. Pentru a putea integra o placă video şi un procesor high-end într-un spaţiu atât de mic, a fost necesară eliminarea sursei din carcasă. Astfel, sistemul este alimentat de o sursă externă, care este realizată din două încărcătoare de laptop. Aceasta a fost probabil soluţia cea mai eficientă şi cea mai ieftină pentru ASUS, întrucât cele două „cărămizi”, care sunt lipite printr-un suport de plastic aderent, erau probabil deja fabricate pentru folosirea împreună cu laptop-uri din oferta companiei.

Aceasta nu este deloc un lucru rău, întrucât consumul de energie scade semnificativ. Una dintre surse alimentează sistemul propriu-zis, iar cealaltă este dedicată în întregime plăcii video. Astfel, G20 este şi mult mai silenţios. Atunci când stă idle nu scoate niciun zgomot, ventilatoarele pornind doar atunci când este solicitat procesorul sau cipul grafic. Totuşi, când este solicitat, nivelul de zgomot este asemănător cu cel scos de două laptopuri în full load. Motivul este simplu: acesta include două ventilatoare similare cu cele din seria de laptop-uri ROG. Pentru gameri acest lucru nu este obligatoriu deranjant, întrucât fie că sunetul iese prin boxe, fie prin căşti, zgomotul este cu uşurinţă acoperit.

Deşi este un PC complet echipat, ROG G20 nu poate fi upgradat. ASUS a realizat o placă de bază proprietară pentru acesta şi nu încurajează încercările de upgrade. Adevărul este că sistemul este destul de punternic pentru a fi capabil să ruleze jocuri câţiva ani buni de acum înainte şi este realizat să funcţioneze atât cu Windows 8.1 (care vine preinstalat), cât şi cu SteamOS de la Valve.

Specificatii

 • CPU: Intel Core i7 4790 @ 3,6 GHz
 • GPU: NVIDIA GTX 780
 • Chipset: Intel H97
 • RAM: 16 GB DDR3 (2 X 8 GB 1600MHz)
 • HDD: SSD 128 GB + HDD 1TB 7200RPM
 • Unitate optică: Blu-Ray/DVD-Writer Combo
 • Reţea: Gigabit
 • Conectori: 4 x USB 2.0, 4 x USB 3.0, audio-out 3.5mm pe 8 canale , 3.5mm audio-out, 3.5mm audio-in, 1 x RJ45 LAN, 2 x Power jack
 • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.0 integrat
 • Sunet: ASUS SonicMaster 7.1
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Sursă: 230 W + 180 W
 • Dimensiuni: 104 x 340 x 358 mm
 • Greutate: 6,38 kg
Impresii

Impresii

Instalarea sistemului este foarte simplă. Nu trebuie decât să conectezi cele două surse de alimentare, monitorul, perifericele şi sistemul audio preferat şi poţi da drumul jocurilor. Am folosit sistemul ROG G20 pentru a juca unele dintre cele mai pretenţioase titluri de PC şi s-a descurcat de minune. Battlefield 4, Titanfall, The Witcher 2, Assassin’s Creed IV şi multe alte titluri au putut fi jucate pe detalii maxime, cu mici ajustări în funcţie de joc.

Evident, nu toate vor rula în Full HD cu totul la maxim şi cu antialiasing mai mare de 4X. Avantajul acestei sesiuni de testare a fost faptul că am avut la dispoziţie un display ASUS ROG Swift PG278Q cu GSYNC, care a reuşit să ofere o experienţă de joc excelentă. Fiind un monitor QHD, am testat pe ROG G20 şi jocuri în această rezoluţie (2564 x 1440), însă nu toate pot rula la 60 de cadre pe secundă cu detalii maxime.

Am descoperit că ajustând anumite setări mai pretenţioase precum PhysX, Antialiasing, şi HBAO, poţi obţine rezultate decente chiar şi în rezoluţii mai mari decât Full HD pe G20. Totuşi, monitorul ROG PG278Q este puţin cam pretenţios pentru acest sistem. Pentru a rula jocuri atât în rezoluţie QHD, cât şi la 120 sau 144 cadre pe secundă (frecvenţele de refresh maxime ale acestuia), este nevoie de o soluţie dual-GPU. Avantajul acestui monitor, care poate să justifice cumpărarea sa chiar şi pe un sistem single-GPU este tehnologia GSYNC de la NVIDIA, care elimină artefactele cauzate de framerate variabil. Astfel, în multe jocuri efectul deranjant de stuttering poate dispărea complet.

ROG G20 a fost probabil cel mai puternic PC pe care am avut ocazia să îl testez şi nu am fost dezamăgit. De asemenea, monitorul PG278Q a reuşit să mă impresioneze, în ciuda faptului că este bazat pe un panou TN cu unghiuri de vizibilitate mai puţin decât ideale. Cert este că am fost plăcut surprins de ambele produse şi abia aştept lansarea unor monitoare ASUS cu frecvenţă de refresh mare, construite pe panouri IPS.

Acestea fiind spuse, hai să vedem şi o serie de benchmark-uri de performanţă axate pe gaming.

Performanţă şi Concluzii

Performanţă

Pentru a vă putea oferi rezulate de performanţă ale lui ROG G20, am rulat variantele demo ale celor mai recente două versiuni de 3D Mark. Rezultatele acestor teste sunt probabil cele mai relevante, întrucât pot fi comparate direct cu rezultatele altor sisteme, în special pentru că nu există posibilitatea de a schimba setări în variantele Demo.

La capitolul jocuri am ales câteva titluri care oferă unelte de Benchmarking. Acestea au fost FarCry 2, Grid Autosport, Hitman Absolution, Sleeping Dogs, Tomb Raider şi Bioshock Infinite. În general setările au fost cele mai înalte în rezoluţie Full HD, însă în jocurile optimizate pentru plăci video AMD am dezactivat setările specifice acelor plăci (precum TressFX în Tomb Raider).

 • 3D Mark 11: P10924
 • 3D Mark Ice Storm: 148750
 • 3D Mark Cloud Gate: 22926
 • 3D Mark Sky Diver: 21374
 • 3D Mark Fire Strike: 8029
 • Far Cry 2 (Ultra High/DX10 1080p): 192.17 fps
 • Grid Autosport (Ultra/8X MSAA/ 1080p): 84.12 fps
 • Hitman Absolution (Ultra/ 4X MSAA/ 1080p): 58.82 fps
 • Sleeping Dogs (High/ Extreme AA / 1080p): 57 fps
 • Tomb Raider (Ultra/ FXAA/ TressFX off/ 1080p): 94.4 fps
 • Bioshock Infinite (DX11 + DOF/ Ultra / 1080p): 94.21 fps

Este destul de clar că avem de a face cu unul dintre cele mai puternice sisteme de pe piaţă dedicate consumatorilor. Planul era ca lista de benchmark-uri să includă mai multe jocuri, însă unele dintre ele nu au vrut să ruleze sub nicio formă, în timp ce altele ieşeau cu eroare înapoi în desktop fără niciun avertisment. Evident, nu este vina sistemului ROG G20, ci mai degrabă a lipsei de compatibilitate a unor titluri precum Batman Arkham City sau Metro 2033 cu sistemul de operare Windows 8.1.

Concluzii

ASUS a creat un sistem excelent, care nu numai că are un design plăcut, dar dispune şi de un hardware care să îl susţină. Evident, toate acestea vin la un preţ destul de ridicat. Momentan G20 nu este disponibil în magazine, iar atunci când va ajunge va putea fi găsit în diverse configuraţii. Am avut la îndemână cel mai puternic model, care va intra pe piaţă la un preţ de aproximativ 6000 de lei. Adevărul este că un sistem care include aceleaşi componente nu este cu mult mai ieftin, dar consumul de energie şi dimensiunile ar fi mult mai mari în cazul unui computer obişnuit.

Aştept cu interes să văd în ce direcţie va merge ASUS cu aceste sisteme de gaming de dimensiuni scăzute şi mi-aş dori să să văd cât de curând o variantă care vine cu SteamOS instalat din fabrică şi cu un gamepad oficial Valve. Până atunci însă, ROG G20 în forma sa actuală este mai mult decât de ajuns pentru orice gamer care doreşte performanţă de top într-un format compact.

Părţi pozitive

Design excelent
Performanţă de top
Nivel de zgomot redus în idle
Nu necesită asamblare

Părţi negative

Preţ ridicat
Luminile pot fi deranjante pe întuneric
Nivel de zgomot ridicat în full load