SSD-urile, mai fiabile decât clasicele HDD-uri, confirmă un mare furnizor de servicii cloud

09.05.2021
SSD-urile, mai fiabile decât clasicele HDD-uri, confirmă un mare furnizor de servicii cloud
foto: Backblaze

Backblaze este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru stocare cloud, rapoartele sale publice privind hard disk-urile folosite şi rata de defectare acestora reprezentând o sursă credibilă de informare pentru cumpărătorii de rând, care se gândesc să achiziţioneze un nou hard disk pentru stocarea colecţiei de poze, muzică, filme, jocuri, etc. De curând, compania a început să-și migreze infrastructura de stocare la dispozitive SSD, profitând de prețurile în scădere și avantajele incontestabile pe partea de viteză și eficiența consumului de energie.

Cel mai bun SSD

Oferind consumatorilor o rară ocazie de a vedea nu doar care producător oferă cele mai bune dispozitive de stocare, ci şi care sunt modele exacte de care poate ar fi bine să ne ferim, Backblaze face notă discordantă cu alte companii de profil care se mulţumesc doar în a publica un clasament general al producătorilor, sau ţin aceste date secrete pentru a nu strica bunele relaţii cu furnizorii hardware.

Cu grad rezonabil de acurateţe, datele statistice au fost obţinute pe baza unui număr de 171.919 hard disk-uri, totalizând mai mult de 14.981.658 zile de funcţionare cumulate. Rezultate sunt cu atât mai interesante de urmărit în condiţiile în care Backblaze foloseşte hard disk-uri obişnuite pentru consum, supuse însă unui regim de funcţionare intensiv care poate evidenţia destul de repede modelele predispuse la uzură accelerată sau cu alte probleme de design.

Cel mai bun SSD

Însumând 27336 unităţi, seria de hard disk-uri Toshiba MG07ACA17TA este cel mai des întâlnită în rack-urile companiei, rata de defectare anuală estimată la 0.57% fiind absolut excelentă în condiţiile unei utilizări intensive, mult peste ce am întâlni la un PC obişnuit. La polul opus, un grup de 1675 hard disk-uri Seagate din seria ST14000NM0138 au avut cea mai mare rată de defectare dintre dispozitivele folosite, de 2.43%. Totuși, raportat la „performanțele” avute de Seagate în anii anteriori, putem spune evoluția este una pozitivă.

Separat de acestea, Backblaze a inclus pentru prima dată și un număr de 1518 SSD-uri, care sunt comparate împotriva a 1669 HDD-uri exploatate în condiții similare pentru a evidenția rata specifică de apariție a defectelor. Iar rezultatele obținute nu lasă loc de interpretări: doar 8 dintre SSD-urile folosite s-au defectat în perioada de evaluare (1 ianuarie – 31 martie 2021), raportat la 44 HDD-uri defecte. În cifre, vorbim despre o rată de apariție a defectelor de 10.56% în cazul hard disk-urilor mecanice VS 0.56% la SSD-uri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult