TSMC promite să livreze microprocesoare folosind procesul de fabricaţie pe 3nm, în preajma anului 2020

Autor: Aurelian Mihai 11.12.2017
TSMC promite să livreze microprocesoare folosind procesul de fabricaţie pe 3nm, în preajma anului 2020

TSMC investeşte 20 miliarde dolari într-o nouă fabrică specializată în producerea de microprocesoare folosind procesul de fabricaţie pe 3nm.

Cel mai mare producător de microprocesoare din lume după veniturile realizate, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) depune eforturi considerabile pentru a rămâne în faţa principalilor săi rivali, Samsung şi Intel. Însă ambiţia celor de la TSMC are şi o justificare urgentă, 17% din veniturile companiei provenind de la gigantul Apple, un client pe care compania nu-şi poate permite să îl piardă.

Furnizor de chipset-uri pe 10nm care ajung în produsele Apple, TSMC va face la începutul anului viitor trecerea către procesul de fabricaţie pe 7 nm, permiţând păstrarea ritmului de creştere incrementală a performanţelor cu care ne-am obişnuit încă de la primele generaţii de microprocesoare, create acum aproape 50 de ani. Însă pentru ca acest parcurs să poată continua şi în viitor sunt necesare investiţii considerabile şi pregătiri din timp. Spre exemplu, o singură unitate specializată în producţia de chip-uri folosind procesul de fabricaţie pe 7 nm are un cost de implementare ce se ridică la 1.2 miliarde dolari, creşterea volumului de producţie multiplicând rapid această sumă.

Considerat până de curând o provocare de netrecut pentru industria de semiconductoare, procesul de fabricaţie pe 3nm pare că va deveni totuşi realitate la începutul următoarei decade, însă un calendar exact de lansare nu este cunoscut, deocamdată.

Tags: