Ultrabook-urile au dus la dublarea pieţei SSD, dar HDD-uri încă domină zdrobitor piaţa

08.08.2013
Ultrabook-urile au dus la dublarea pieţei SSD, dar HDD-uri încă domină zdrobitor piaţa

Unităţile de stocare SSD au o istorie de aproape 40 de ani, însă epoca modernă a început acum un deceniu, când capacitatea lor a devenit suficient de mare iar Samsung a lansat primul laptop comercial bazat pe acestea. Preţurile piperate şi capacităţile reduse, care au generat un cost per megabyte vizibil mai mare decât cel al tradiţionalelor HDD-uri, le-au împiedicat să devină populare. Însă conform datelor recente publicate de iSuppli, piaţa se schimbă iar viteza de adopţie este din ce în ce mai mare.

În primele trei luni ale acestui an, vânzările unităţilor de stocare SSD s-au dublat. Dacă în primul trimestru al anului trecut, producătorii au vândut 6 milioane de unităţi, perioada echivalentă din acest an a marcat atingerea unei cifre de 11,5 milioane de unităţi. Creşterea a fost stimulată de integrarea unităţilor de stocare SSD în Ultrabook-uri şi alte modele de laptopuri subţiri si uşoare, acestea folosind mai bine de jumătate din numărul de unităţi vândute: 5,9 milioane de unităţi.

Aceste vânzări cuprind atât unităţile de stocare SSD de sine-stătătoare, cât şi modelele cu capacitate mai redusă care sunt folosite ca memorie cache pentru un HDD în configuraţiile hibride. O contribuţie a avut şi piaţa tabletelor PC, cererile crescând de la 542.000 de unităţi la 1,6 milioane în doar un an. Dublarea vânzărilor s-a produs în ciuda unor scăderi neconvingătoare ale preţurilor de comercializare, datele DRAMExchange arătând că preţurile unităţilor SSD au scăzut cu doar 20 de dolari în acest interval.

Această creştere a interesului pentru unităţile de stocare SSD a afectat piaţa hard-disk-urilor, care a cunoscut, în condiţiile în care si piaţa PC nu se află într-o poziţie prea bună, o scădere de 7 procente. Capacităţile de stocare mai mari şi preţurile mai mici ale HDD-urilor sunt însă o handicap pe care SSD-urile trebuie să-l depăşească pentru a atinge o cotă de piaţă mai bună: în ciuda scăderii, vânzările de HDD-uri s-au ridicat la 137 de milioane de unităţi, dominând astfel piaţa SSD în raport de 12:1.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News