Viitoarele cipuri Intel cu consum scăzut promit tablete x86 mai bune

24.07.2013
Viitoarele cipuri Intel cu consum scăzut promit tablete x86 mai bune

Ajunsă cu întârziere pe piaţa procesoarelor pentru platformele mobile cu consum scăzut, compania Intel încearcă să recuperez handicapul pe care-l are în faţa celor de la ARM. Cipurile Atom oferă o performanţă mulţumitoare iar viitorul Bay Trail este promiţător, însă compania doreşte să ofere soluţii mai puternice care sunt bazate pe arhitectura Intel Core.

La începutul acestui an, Intel a lansat o versiune o versiune specială a procesoarelor sale din seria Ivy Bridge care stipula un consum de numai 7W. Aceasta a fost disponibilă doar în cantităţi extrem de limitate şi nu a fost implementată în nici un produs comercial, însă Intel a anunţat că lansarea generaţiei Haswell va remedia acest lucru. Primul model Haswell din seria cu consum scăzut Y a fost anunţat în iunie, acesta având un consum de 6W, însă Intel a anunţat că acesta va fi actualizat până la finalul anului la o versiune cu un consum de numai 4,5 W.

Faţă de procesoarele sale obişnuite, inclusiv cele din gama ULT care ne-au impresionat deja cu autonomia lor, modelele din seria Y specifică un alt gen de consum. În locul faimosului Thermal Design Power (TDP), care reflectă consumul şi energia disipată în cursul unor teste dure specifice unui sistem PC, modelele Y folosesc aşa-numitul Scenario Design Point (SDP), care reflectă scenariile de utilizare specifice unei tablete sau ultraportabil.

Consumul real al acestor procesoare este în continuare de 11,5W, însă acesta poate fi susţinut doar pe perioade limitate timp, acestea fiind fabricate în mod explicit pentru tablete cu consum mai redus de resurse. Actualul Haswell din seria Y oferă un consum SDP de 6W, însă lansarea unui model cu un consum de numai 4,5W va permite realizarea unor tablete sau laptopuri extrem de subţiri care vor putea funcţiona doar cu sisteme pasive de răcire, la fel ca tabletele ARM obişnuite.

Intel afirmă că noile procesoare din seria Y vor ajunge la producători până la sfârşitul acestui an, evitând însă să afirme când vom putea vedea şi produsele finite. Cu aceste procesoare şi viitoarea generaţie Atom, Intel încearcă să cucerească procente suplimentare din piaţa tabletelor şi ultraportabilelor, încercând astfel să compenseze deteriorarea constantă a pieţei PC cu produse x86 mai mici, mai uşoare şi mai ieftine.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News