WhatsApp limitează numărul de distribuiri pentru a limita dezinformarea

07.04.2020
WhatsApp limitează numărul de distribuiri pentru a limita dezinformarea

WhatsApp se luptă cu dezinformarea în ultima perioadă. După ce în urmă cu doar câteva luni, serviciu a limitat trimiterea de mesaje cu link-uri la un maximum de cinci contacte deodată, serviciul de chat de la Facebook scade și mai mult această limită începând de astăzi. Poți acum trimite mai departe prin forward un link la doar o singură persoană. Acest lucru se va aplica însă doar la anumite articole, nu la orice link de pe internet.

Serviciul are uneltele necesare pentru a depista link-uri care circulă foarte rapid pe rețeaua sa. Astfel, în cazul în care un link devine foarte distribuit în rândul utilizatorilor, acesta va fi limitat la a fi trimis la numai o singură persoană, fiind necesar forward manual pentru fiecare utilizator în parte. Astfel, WhatsApp limitează viteza cu care informațiile circulă.

De ce ar dori să facă acest lucru? Pentru că informațiile false (fake news) încep să se răspândească foarte repede, iar de cele mai multe ori, inforomațiile reale circulă mai greu pe rețelele de socializare. Astfel, prin limitarea link-urilor foarte distribuite, atât informațiile false, cât și cele reale au șansa de a circula cu aceeași viteză. De asemenea, această strategie nu impune verificarea respectivelor link-uri de o echipă a serviciului.

„Știm că mulți utilizatori distribuie informație care ajută, precum și clipuri amuzante, meme, reflexii sau rugăciuni pe care le găsesc importante. În ultimele săptămâni, utilizatorii au început să folosească WhatsApp pentru a organiza momente publice pentru suportul medicilor. Totuși, am observat și o creștere semnificativă a distribuirii, lucru care utilizatorii ne-au spus că pot contribui la răspândirea dezinformării. Credem că este important să limităm viteza de propagare a acestor mesaje pentru a menține WhatsApp drept un loc pentru conversații personale.” au scris reprezentanții WhatsApp pe blog-ul oficial.

Conform WhatsApp, distribuirile au scăzut în ultimul an cu 25% datorită limitării la un maximum de 5 persoane dintr-o dată, iar limita la una singură va limita cu siguranță și mai mult numărul de distribuiri ale link-urilor care au contribuit la dezinformarea pe subiectul COVID-19.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult