Windows 10 instalat pe un sistem cu cerințe sub cele minime

08.04.2020
Windows 10 instalat pe un sistem cu cerințe sub cele minime

În cazul în care vă întrebați care este cel mai slab sistem pe care poate rula sistemul de operare Windows 10, există acum un răspuns. Utilizatorul de Twitter „0xN0ri” a făcut un experiment pe computerul său de acasă, rulând mașină virtuală pe care avea un Windows 10 instalat. Acesta a scăzut resursele pe care această mașină le are la dispoziție până când sistemul de operare începe să dea erori. Oficial, Windows 10 nici măcar nu permite instalarea pe un sistem cu mai puțin de 1 GB memorie RAM. Se însă pare că poți să îl rulezi chiar și pe un computer care are de cinci ori mai puțină memorie.

„0xN0ri” a pornit acest experiment într-o mașină virtuală Oracle VM Virtual Box configurată să ruleze Windows 10 în varianta 32-bit în versiunea 1909 (septembrie 2019). Acesta a scăzut apoi treptat cantitatea de RAM la care sistemul virtual avea acces de la 1 GB la 512 , 256, 192 și în final 128 MB RAM. În timp ce sistemul pornește și rulează pe majoritatea acestor configurații, până la limita inferioară de 192 MB, orice valoare sub aceasta este mult prea mică.

Windows 10 instalat pe un sistem cu 128 MB RAM nici măcar nu are destulă memorie pentru a se încărca și afișează un ecran albastru. 140 MB nu sunt de ajuns pentru a încărca interfața grafică pentru pagina de log-in. Cu 192 MB sistemul rulează, dar a durat nu mai puțin de 3 minute să încarce desktop-ul și putea rula doar câte o aplicație odată. Au funcționat aplicații precum Task Manager, Cmd și File Explorer, însă altele au refuzat complet să ruleze. Astfel, RAM-ul disponibil cu o aplicație deschisă era doar de 15 MB.

Un astfel de experiment nu are o utilitate practică. Nimeni nu va încerca să ruleze un sistem de operare modern pe un PC care ar refuza în mod normal și să îl instaleze. Totuși este interesant de observat cum evoluează sistemele de operare și ce hardware în plus necesită pentru anumite funcții care înainte puteau fi realizate cu resurse mai puține. Windows XP cerea 64 MB RAM minimum, însă Microsoft recomanda încă de pe atunci 128 MB pentru o experiență de utilizare mai plăcută. Apoi Windows Vista a urcat 512 MB, în timp ce toate sistemele de operare Microsoft de la Windows 7 în sus cer măcar 1 GB RAM.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult