XPG SX950: SSD pentru gaming de la ADATA [REVIEW]

13.02.2018
XPG SX950: SSD pentru gaming de la ADATA [REVIEW]
Prezentare şi specificaţii

În 2018, SSD-ul ar trebui să fie o componentă de bază pentru orice computer, fie el portabil sau desktop. Aceasta ar putea reprezenta şi un upgrade extrem de important pentru cei care au computere mai vechi, a căror viaţă ar putea fi prelungită cu ajutorul unei simple unităţi de stocare. ADATA oferă sub brandul său de gaming XPG şi SSD-uri, modelul SX950 fiind varianta de top din această gamă. În timp ce gamerii au de câştigat de pe urma unui SSD cu viteze mari de transfer, aceste unităţi au devenit necesare în mai toate aplicaţiile profesionale.

Prezentare

ADATA livrează SSD-urile SX950 cu toate cele necesare instalării într-un PC sau un laptop. În cutie găsim unitatea de stocare, şuruburi pentru instalare şi un suport metalic pe care utilizatorul poate monta SSD-ul, care face posibilă instalarea lui într-un spaţiu de 3,5”, dedicat în general pentru hard disk-uri. În funcţie de tipul computerului şi modul în care este construit, instalarea unui SSD poate fi mai uşoară sau mai complicată.

Carcasele pentru PC-uri moderne vin echipate cu locaşuri dedicate pentru astfel de unităţi, multe dintre ele oferind chiar instalare fără unelte, cu şuruburi care pot fi strânse cu mâna, sau suporturi din plastic uşor de manevrat. În cazul laptop-urilor, unii producători oferă acces rapid la unităţile de stocare, alţii poziţionează componentele în aşa fel încât trebuie desfăcut întregul computer.

La exterior, SX950 nu impresionează prin design, sau prin construcţie. Acesta este realizat dintr-un plastic foarte uşor, unitatea fiind parcă lipsită de conţinut. Deşi nu am avut curiozitatea să desfacem SSD-ul, la interior probabil că se găseşte un PCB de dimensiuni mici, pe care sunt amplasate controller-ul şi cipurile de memorie NAND flash, care ocupă probabil mai puţin de jumătate din spaţiul oferit de carcasă. Branding-ul XPG este puţin cam kitschos, cu un sticker cu flăcări pe el, care ar trebui să sugereze performanţă ridicată, însă în majoritatea carcaselor, acesta nu va fi vizibil.

Specificaţii

 • Dimensiune: 2.5″
 • Interfaţă: SATA Rev. 3.0 (6Gb/s) – compatibil cu SATA Rev. 2.0 (3Gb/s)
 • Capacitate: 240GB
 • Controller: Silicon Motion SM2258
 • Viteză Citire/Scriere SATA Rev. 3.0: până la 560/520MB/s
 • Total Bytes Written (TBW): 200TB
 • Temperatură de funcţionare: 0°C ~ 70°C
Platforma de test, performanţă şi concluzii

Platforma de test

 • CPU: AMD Ryzen 7 1700 OC @ 3,8 GHz (8 core/16 threads)
 • Cooler: Corsair H110i All-in-One watercooling
 • GPU: ASUS NVIDIA GTX 970 TURBO OC
 • RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16 GB DDR4 @ 3000 MHz (2 x 8 GB)
 • Chipset: X370
 • SSD OS: Kingston ssdNOW KC400 256 GB SATA III
 • Placă de bază: MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM
 • Carcasă: NZXT H440
 • Sursă: FSP AURUM Platinum 1.000W

SSD-ul ADATA XPG SX950 a fost utilizat alături de platforma noastră de test, configurată cu un procesor AMD Ryzen 7 1700, overclockat la 3,8 GHz, placă de bază MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM pe chipset X370 (AM4), sursă de 1 kW de la FSP, cu certificare 80+ Platinum şi memorii RAM Corsair Vengeance LPX Black de 16 GB. Nefiind un test de gaming, placa video NVIDIA GTX 970, sistemul de răcire pentru procesor şi restul de componente sunt în mare parte irelevante în testele pentru viteză pentru unităţi de stocare.

Performanţă

Raportul dintre performanţă şi preţ este probabil cel mai important atunci când alegem un SSD, iar XPG SX950 pare să fie în grafic cu ceea ce prezintă producătorul în lista de specificaţii oficiale. Din păcate, faptul că este utilizat un controller Silicon Motion SM2258 sugerează că performanţa necesară unor profesionişti care au nevoie de viteze de transfer ridicate şi constante, nu este posibilă. Aceasta este o soluţie de buget, care asigură viteze ridicate însă pe perioade scurte, timpul de recuperare în timpul unor operaţiuni mai complexe fiind destul de mare, cu viteze care pot scădea şi sub 200 MB/s.

Când vine vorba despre „forţă brută”, SX950 atinge viteze foarte apropiate de cele pe care producătorul le listează. Scrierea secvenţială poate atinge de la 480 la 510 MB/s, în funcţie de testul rulat (specificaţiile oficiale pentru modelul de 240 GB susţin că viteza de scriere ar trebui să fie undeva pe la 520 MB/s), în timp ce la citire se ating lejer cei 560 MB/s. De fapt, acei 560 MB/s la citire sunt cam maximul pe care standardul SATA-III este capabil să îl atingă, cei care au nevoie de performanţă mai mare fiind nevoiţi să apeleze fie la RAID0 din mai multe astfel de unităţi, sau la SSD-uri NVME/PCI-Express pe format M.2.

 

Test Scriere Citire
CrystalDiskMark Seq Q32TI 512,60 MB/s 563,50 MB/s
Anvil’s Storage (Seq 4MB) 478,28 MB/s 520,19 MB/s
AS SSD (Seq) 483,04 MB/s 526,78 MB/s
ATTO (64 MB) 510,07 MB/s 563,94 MB/s

Concluzii

Soluţia XPG SX950 de la ADATA este o soluţie bună pentru ce îşi propune: să ofere un produs orientat către gameri, care va ajuta la descărcarea, instalarea şi rularea mai rapidă a jocurilor video. În teorie, în funcţie de joc şi de restul configuraţiei, SSD-ul de faţă ar trebui să reducă timpii de încărcare şi să ofere o experienţă de joc mai bună, în special în titlurile open world, unde încărcarea progresivă este uneori limitată de viteza unităţii de stocare (încărcarea noilor elemente din decor, a texturilor, etc.).

Din păcate, utilizarea unui controller de buget, face acest SSD incompatibil cu nevoile utilizatorilor de aplicaţii profesionale, care au nevoie de viteze mari de transfer constante, fără fluctuaţii pe timp îndelungat.

 

Părţi pozitive

Include toate accesoriile necesare în pachet
Performanţă bună în gaming
Preţ nu foarte mare pentru un SSD „de gaming”

Părţi negative

Controller-ul de buget limitează cazurile de utilizare

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult