200 de milioane de galaxii în cea mai mare hartă stelară 3D

10.08.2012
200 de milioane de galaxii în cea mai mare hartă stelară 3D

Am început această săptămână cu o ştire importantă din domeniul tehnologiei extraplanetare, deci de ce nu am putea-o încheia în aceeaşi notă – observatorul astronomic din Apache Point (New Mexico, Statele Unite) a întocmit cea mai mare hartă stelară tridimensională a universului şi oferă un impresionant tur într-un film găzduit pe YouTube.

Această hartă este realizată pe baza imaginilor capturate în cadrul programului Sloan Digital Sky Survey, care a demarat în anul 2000 la observatorul din Apache Point. Folosind telescopul cu un ansamblu optic de 2,5 metri şi un unghi larg al câmpului de captură de 3 grade, astronomii de la Apache Point au completat în aceşti 12 ani o bază de date cu imagini care ne duc cu 7 miliarde de ani înapoi către originea Universului, jumătate din vârsta acestuia.

Captura a folosit o tehnologie cunoscută ca Drift Scanning, în care telescopul este fix şi baleiază cerul odată cu rotaţia Pământului, senzorii CCD multipli fiind citiţi în sens invers cu aceeaşi viteză pentru a genera imagini cât mai clare.

Harta publicată cuprinde nu mai puţin de 200 de milioane de galaxii. Filmul oferit publicului este bazat doar pe doi din cei 12 ani de cercetare, chiar şi în aceste condiţii turul virtual fiind impresionat.

Norul Hercules - Aquila, o distantă de 65.232 ani-lumină

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News