Absurd – plătim drepturi de autor pentru utilizarea gadgeturilor

Absurd - plătim drepturi de autor pentru utilizarea gadgeturilor

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a găsit soluţia cu care să amortizeze pierderile cauzate de piraterie: introducerea unor taxe suplimentare pentru telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, playerele multimedia, playerele Blu-ray şi orice alte dispozitive sau medii de stocare a datelor (carduri de memorie, discuri optice, HDD-uri externe etc.).

Pentru aceste aparate şi suporturi, importatorii (dar şi producătorii din România) trebuie să plătească drepturi de autor de 3% (pentru suporturi), respectiv 0,5% (pentru aparate).

În mod automat, noua taxă se va regăsi în preţul final, adăugându-se astfel costului de producţie, TVA-ului, accizelor, precum şi altor taxe vamale. Altfel spus, vom plăti de “n” ori drepturile de autor, unde “n” reprezintă numărul de gadgeturi pe care le deţinem.

Decizia a fost publicată de către ORDA pe 13 mai, în Monitorul Oficial.

ORDA impune taxe de drepturi de autor pe gadgeturi

Rămâne să aflăm răspunsul utilizatorilor la această hotărâre absurdă a celor de la ORDA. De unde şi până unde trebuie ca noi să scoatem bani din buzunar pentru telefoane, carduri formatate sau aparate Home Cinema ? Care este contribuţia autorului? Nu este de ajuns că plătim pentru opera individului respectiv?

Cel mai grav este că decizia ORDA nu contribuie la diminuarea pirateriei, ci dimpotrivă, la creşterea ei. Spre exemplu, mă gândesc că dacă taxele sunt incluse în telefon şi card de memorie, înseamnă că am tot dreptul să stochez orice informaţie în ele, fără constrângerea că aş face un lucru ilegal. Până la urmă, am plătit bani autorilor. Nu mai pun la socoteală că în destule situaţii autorul sunt chiar eu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News