Acceptate în SUA, preparatele din carne „cultivată” în laborator au fost interzise în Italia

01.04.2023
Acceptate în SUA, preparatele din carne „cultivată” în laborator au fost interzise în Italia

Acționând sub pretextul „salvării moștenirii agroalimentare a țării” , Guvernul italian votează o lege care interzice preparatele din carne „cultivată” în laborator.

Comparat fermelor zootehnice convenționale, industria cărnii „de cultură” reduce în mod dramatic consumul de apă şi furaje, promițând să livreze tot felul de sortimente de carne la o fracțiune din costul alternativelor obținute prin metode tradiționale. Concret, în loc de animale crescute în spații special amenajate, produsul dorit este obținut în cuve speciale prin multiplicarea unei culturi de celule prelevate de la animale vii, imitând condiţiile existente în organismele vii. Fără furaje şi animale care sunt crescute şi sacrificate, carnea de „cultură” prelevată direct din cuva cu nutrienţi esenţiali necesită mai puţine etape de procesare şi poate ajunge pe piaţă mai rapid. Cel puțin în SUA, metoda pare să fie apreciată de criticii fermelor în regim intensiv, îndelung criticate pentru metodele de creştere care nu ţin cont de stresul şi disconfortul la care sunt supuse animalele.

Astfel, eticheta „produs tradiţional” ar putea avea o cu totul altă semnificaţie în viitorul nu prea îndepărtat, respectarea unei reţete şi metode tradiţionale incluzând şi folosirea de carne „reală”. Alternativă mai ieftină, produsele din carne „cultivată” ar putea umple până la saturație galantarele magazinelor, împingând către faliment fermele zootehnice convenționale.

Potrivit ministrului agriculturii Francesco Lollobrigida, „produsele de laborator nu garantează calitatea, bunăstarea și protecția noastră. Cultura, tradiția noastră.” Proiectul de lege va merge acum în fața parlamentului și, dacă va fi adoptat, orice încălcare a legii în viitor ar putea duce la amenzi de până la 60.000 de euro. Totuși, măsura nebazată pe fundamente economice solide s-ar putea dovedi păguboasă pe termen lung, dacă preparatele din carne de cultură ajung să fie acceptate în alte țări europene.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult