Acum poți folosi telefonul tău Samsung Galaxy în rolul de cheie pentru autoturism

Autor: Aurelian Mihai 03.10.2021
Acum poți folosi telefonul tău Samsung Galaxy în rolul de cheie pentru autoturism

Samsung adaugă o nouă funcționalitate pe telefoanele Galaxy, care-ți permite să renunți la cardul de acces „mâini libere” oferit de producătorul autoturismului.

Posesorii de telefoane Samsung Galaxy echipate cu tehnologia UWB vor putea descuia și porni autoturismul personal la simpla apropiere, cu condiția să aibă smartphone-ul asupra lor. Însă deocamdată, această funcționalitate este disponibilă doar pe un sigur autoturism de lux, modelul full-electric Genesis V60, ce va fi lansat în Coreea de Sud până la finalul acestui an.

Diferit de tehnologiile Bluetooth și Wi-Fi, protocolul UWB a fost de la bun început optimizat pentru securitate, funcționând ca un sistem de comunicații cu rază scurtă de acțiune, bazat pe unde radio de foarte înaltă frecvență (3.1 – 10.6GHz). Alegerea unui spectru radio atât de înalt nu este întâmplătoare, tehnologia conferind dispozitivelor capabilități de localizare în spațiu a sursei de semnal (ex. un smart-tag atașat unui obiect rătăcit).

samsung car key

În cazul de față, tehnologia UWB funcționează ca un sistem pasiv de acces, înlocuind cartela folosită în mod normal pentru a obține acces în autoturismul personal și autoriza pornirea motorului. Cheia digitală poate fi folosită în combinație cu o aplicație care folosește protocolul UWB pentru a comunica direct cu autoturismul, prezentând setări relevante cum ar fi pornirea/oprirea motorului, deschiderea portbagajului, activarea claxonului, etc. Poți chiar să trimiți cheia ta digitală către o altă persoană care deține un telefon compatibil, spre exemplu, dacă vrei să împrumuți autoturismul persoanei respective.

Potrivit Samsung, dispozitivele pe care este disponibilă această funcționalitate sunt Galaxy S21+ și S21 Ultra, Note 20 Ultra, Galaxy Z Fold 2 și 3. Pentru a funcționa, tehnologia necesită suport explicit din partea producătorilor auto (suport pentru protocolul UWB, sau măcar NFC), foarte puține modele de autoturisme deja lansate dispunând deja de hardware-ul necesar. Însă pe termen ceva mai lung, putem aștepta să întâlnim tot mai des această metodă de autentificare, la modelele noi de autoturisme.