Acumulatori Na-ion, alternativă pentru cei Li-ion, demonstraţi ca şi prototip funcţional

07.12.2015

Creat de un grup de cercetători francezi, cu sprijinul consortiu de firme din domeniul industrial numit RS2E, un nou tip de acumulator ce are ca element reactiv principal metalul Sodiu (simbol chimic Na) este disponibil acum la stadiu de prototip, putând fi instalat ca înlocuitor pentru acumulatorii Li-ion din sistemele laptop.

Acumulatorul prezentat în formatul 18650 ia forma unui cilindru metalic, măsurând 1,8 cm în diametru şi 6.5 cm lungime, putând fi încorporat fără alte modificări în pachetul bateriilor pentru laptop. Formatul este folosit şi pentru bancurile de acumulatori al unor modele de autoturisme electrice, cum este şi Tesla Model S, pentru care acumulatorii Na-Ion promit economii importante rezultând din costurile mai reduse de fabricaţie.

Acumulatori Na-ion, alternativă pentru cei Li-ion, demonstraţi ca şi prototip funcţional

În timp ce metoda de fabricaţie şi construcţia acumulatorului rămân nedivulgate, fiind considerate secret comercial, echipa de cercetători dezvăluie totuşi că noul acumulator Na-ion are o durată de viaţă de peste 2000 cicluri încărcare/descărcare şi oferă o densitate de înmagazinare a energiei de 90Whr/kg. Spre comparaţie, majoritatea acumulatorilor Li-ion pentru uz comercial oferă o densitate de înmagazinare a energiei de 100-120 Whr/kg, însă durata de viaţă de 400-1200 este inferioară.

În timp ce tehnologia acumulatorilor Li-ion a ajuns deja la un nivel ridicat de maturitate, pentru cei Na-ion există încă mult loc pentru îmbunătăţiri, atât în ce priveşte durata de viaţă cât şi densitatea de înmagazinare a energiei. Având la bază elementul Sodiu, un material mult mai comun şi mai puţin costisitor decât elementul Litiu, acumulatorii Na-ion au şanse mari la o adoptare rapidă în industrie dacă echipa de cercetători reuşeşte să transpună prototipul creat într-un produs uşor de fabricat la scară mare, păstrând neschimbate atributele privind fiabilitatea şi capacitatea de stocare promisă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult