Acumulatorii Litiu-aer, propuşi ca un posibil înlocuitor pentru cei Li-ion folosiţi în prezent

Acumulatorii Litiu-aer, propuşi ca un posibil înlocuitor pentru cei Li-ion folosiţi în prezent

Mulţumită eforturilor depuse de un grup de cercetători ai Universităţii Cambridge, acumulatorii de tip Li-ion folosiţi în actuala generaţie de gadgeturi şi vehicule electrice ar putea avea un succesor cu până la 90% mai multă densitate de înmagazinare a energiei şi mai durabil.

Acumulatorii Litiu-aer, propuşi ca un posibil înlocuitor pentru cei Li-ion folosiţi în prezent

Aflat încă la stadiu experimental, noul tip de acumulator Litiu-aer foloseşte un electrod extrem de poros confecţionat din grafen (un tip de carbon organizat în straturi suprapuse foarte subţiri, fiecare cu grosimea de 1 atom) şi o combinaţie de aditivi ce stabilizează reacţiile chimice care apar în utilizare, rezultând un acumulator mai stabil şi mai durabil decât este posibil cu tehnologiile actuale. Potrivit echipei de cercetători, versiunea comercială a acumulatorilor Li-aer va putea înmagazina cu până la 90% mai multă energie în aceeaşi unitate de volum, totodată rezistând până la 2000 cicluri încărcare/descărcare fără o diminuare semnificativă a capacităţii oferite.

Acestea fiind spuse, cercetătorii admit că nu au rezolvat chiar toate problemele inerente acestei tehnologii, acumulatorii Li-aer fiind deocamdată testaţi într-o atmosferă din oxigen pur, pătrunderea aerului atmosferic şi surplusul de umezeală conţinută în acesta putând duce la formarea de depuneri suplimentare pe electrozi şi defectarea prematură a acumulatorului.

Din păcate în ritmul de lucru actual, dacă nu apar alte descoperiri care să urgenteze rezolvarea problemelor rămase, cercetătorii promit că vor avea un produs Li-aer comercial disponibil în următorii 10 ani.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult