Analiza ADN a unei mumii vechi, despre care se credea că a avut variolă, a indicat prezenţa hepatitei B

Analiza ADN a unei mumii vechi, despre care se credea că a avut variolă, a indicat prezenţa hepatitei B

O echipă de cercetători care analiza o mumie din secolul 16 a făcut o descoperire neaşteptată. Oamenii credeau că persoana respectivă a suferit de variolă, dar au avut parte de o mare supriză. De fapt, copilul, deshumat dintr-o biserică din Napoli, Italia, suferise de hepatită B, potrivit unei analize ADN.

Datorită acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă au secvenţiat genomul complet al unei tulpine foarte vechi de virus HBV. Acesta este un patogen care ucide în fiecare an 1,5 milioane de oameni. Cercetătorii vor putea studia acum mai bine evoluţia virusului pentru a încerca să găsească tratamente mai eficiente.

Copiii infectaţi cu HBV pot dezvolta sindromul Gianotti-Crosti, care poate lăsa semne pe feţele lor. De aceea cercetătorii au fost induşi iniţial în eroare.

Aproximativ 350 de milioane de oameni suferă hepatită B.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult