Armata americană a permis inteligenței artificiale să controleze un avion de vânătoare simulând lupte aeriene

16.02.2023
Armata americană a permis inteligenței artificiale să controleze un avion de vânătoare simulând lupte aeriene
Avion F-14 care aparține Gpzrzii Națioanle din Carolina de Sud.

Curând, inteligența artificială ar putea „pensiona” piloții din aviația militară, convertind avioanele de luptă în instrumente imposibil de combătut în luptă „dreaptă”, cu un adversar uman.

Armata SUA a testat cu succes folosirea inteligenței artificiale în scopul pilotării unui avion de luptă. Experimentul care a simulat inclusiv lupte cu avioane inamice a marcat un pas semnificativ pentru Departamentul de Apărare (DARPA) în dezvoltarea capabilităților avansate de inteligență artificială.

Două programe AI diferite, desfășurate cu un pilot supraveghetor gata să intervină în situații neprevăzute, au pilotat aeronava de testare a simulatorului de stabilitate variabilă în zbor X-62A, sau VISTA, în timpul a 12 teste, care au fost efectuate în luna decembrie la baza Edwards Air Force din statul american California.

Concret, prototipul VISTA este un avion F16 puternic modificat, astfel încât să poată fi controlat exclusiv de AI, cu sau fără pilot la bord. Deocamdată sistemul a fost testat împotriva unor inamici imaginari, simulați atât în afara razei de luptă, cât și în zona de pericol a aeronavei.

Deși concluziile experimentului nu sunt făcute publice, simpla confirmare a experimentului încheiat cu succes arată că armata americană este încrezătoare în folosirea tehnologiilor de inteligență artificială pentru obținerea unui avantaj decisiv în situații reale de luptă.

„Este prima dată când o aeronavă de orice tip a fost capabilă să testeze doi algoritmi complet diferiți din două programe specifice în aceeași zi – cu atât mai puțin în câteva ore”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult