Comercializarea de arme „virtuale”, care pot fi transformate în arme reale folosind imprimanta 3D, ar putea fi interzisă

Autor: Aurelian Mihai 15.04.2020
Comercializarea de arme „virtuale”, care pot fi transformate în arme reale folosind imprimanta 3D, ar putea fi interzisă

Tot mai populară în Statele Unite, vânzarea schițelor pentru imprimante 3D care permit confecționarea armelor de foc ar putea fi interzisă prin lege.

Apărute ca și machete nefuncționale, armele confecționate la imprimanta 3D reprezintă acum o amenințare cât se poate de reală. Ocolind complet piața reglementată de armament și hățișul de aprobări și permise necesare pentru deținerea legală a unei arme de foc, oricine are acces la o imprimantă 3D performantă își poate confecționa arme letale selectând dintr-o multitudine de modele accesibile cu doar câteva click-uri.

Potrivit legiuitorilor americani, neluarea unor măsuri rapide pentru extinderea regulilor privind exportul și fabricarea armelor de foc, pentru a include și schițele folosite la construirea acestora folosind imprimante 3D, va consecințe grave pentru securitatea națională și a cetățenilor. Și mai grav este că armele confecționate exclusiv din rășini și piese din plastic sunt complet nedetectabile la controale uzuale, iar schițele după care sunt confecționate pot fi modificate pentru imita obiecte banale, cum ar fi tocul unei umbrele.

Pe lângă distribuirea schițelor care le facilitează crearea, ar putea fi interzisă și confecționarea proriuzisă a armelor funcționale din plastic, legiutorii argumentând că acestea încalcă legea privind armele de foc nedetectabile.