BBC testează metode de a controla televizorul cu ajutorul minţii

18.06.2015
BBC testează metode de a controla televizorul cu ajutorul minţii

Oricine a încercat să acceseze funcţiile avansate puse la dispoziţie de un Smart TV modern a remarcat cu siguranţă faptul că o simplă telecomandă cu butoane nu poate oferi suficientă flexibilitate pentru navigarea eficientă a interfeţei grafice şi folosirea aplicaţiilor. Telecomenzile pentru SmartTV, prevăzute cu rotiţă de scroll şi touchpad rezolvă problema dar nu sunt nici ele foarte comode, utilizatorul trebuind să dea dovadă de dexteritate şi multă răbdare. Cum ar fi însă dacă am putea face toate astea cu puterea gândului, doar privind ecranul televizorului?

BBC testează Mind Control TV, o nouă modalitate de a interacţiona cu televizorul

Încercând să răspundă la această întrebare, cercetătorii diviziei digitale şi ai studioului user experience din cadrul BBC au demarat un proiect numit Mind Control TV, propunând găsirea celei mai bune modalităţi pentru a controla televizorul doar cu puterea gândului.

Primul dispozitiv experimental ia forma unui headset puţin costisitor, prevăzut cu doi senzori care asigură detecţia undelor cerebrale ale purtătorului. Semnalul este preluat apoi de o versiune experimentală a aplicaţiei iPlayer, modificată pentru a putea fi controlată folosind tehnici alternante de meditaţie şi concentrare.

Ajutaţi cu un indicator grafic, participanţii la experiment au de ales între cele 5 programe TV din listă, evidenţiate în mod succesiv, timp de 5 secunde fiecare. Selectarea unui program este făcută crescând nivelul de concentrare în momentul când acesta este evidenţiat pe ecran. Indicatorul afişat în stânga ecranului are rolul de a ilustra nivelul de activitate cerebrală, purtătorul trebuind doar să se concentreze pentru a duce indicatorul deasupra nivelului de repaus, atunci când doreşte iniţierea unei comenzi.

Momentan, sistemul aflat la stadiu incipient nu oferă acurateţea necesară pentru a permite deosebirea mai multor comenzi (ex. stânga, dreapta, sus, jos), însă sistuaţia s-ar putea îmbunătăţi în viitorul nu prea îndepărtat. Potrivit BBC, tehnologiile perfecţionate în cadrul acestui proiect ar putea fi în cele din urmă folosite pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi, oferind acestora o modalitate pentru a accesa conţinut online şi controla funcţiile de bază ale dispozitivelor din imediata vecinătate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult