Black Friday 2013 de la A la Z: cine, unde, când, ce, cât la sută

Black Friday 2013 de la A la Z: cine, unde, când, ce, cât la sută

Peste 60 de magazine online din România au anunţat deja că pregătesc oferte speciale pentru Black Friday 2013, cea mai amplă campanie de reduceri online din an. Vinerea de 22 noiembrie, ziua de vârf pentru reducerile online, va aduce anul acesta promoţii de până la 80% pentru o gamă largă de produse, de la electronice şi electrocasnice la haine, cărţi şi jucării pentru copii.

Potrivit tradiţiei americane, Black Friday sau Vinerea Neagră marchează ziua de vineri care succede sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei şi deschide sezonul cumpărăturilor de Crăciun. În acest an, reducerile de Black Friday vor atinge maximul în vinerea de 29 noiembrie.

Oferta Evomag pentru Black Friday 2013

Ultimii ani au adus extinderea sărbătorii reducerilor şi pe piaţa din România, comercianţii online fiind cei care au promovat campania în rândul consumatorilor români. Fenomenul a luat amploare şi a generat vânzări spectaculoase magazinelor care au venit cu promoţii consistente.

Cine, unde

Anul acesta, campania a atras interesul unui număr mai mare de comercianţi online, mai bine de o treime din cele peste 60 de magazine online care şi-au anunţat implicarea în Black Friday 2013 declarând că nu au derulat promoţii în perioada similară din 2012.

Black Friday 2013 va aduce reduceri din toate domeniile, de la electronice şi electrocasnice la fashion, cosmetice, cărţi, produse home&deco, asigurări şi chiar alimente.  Pentru fiecare categorie de magazine sunt aşteptate vânzări spectaculoase, în condiţiile în care numai anul trecut comenzile cu crescut de 22 de ori pentru un advertiser de fashion sau chiar şi de 40 de ori.

Din segmentul IT&C, de exemplu, şi-au anunţat participarea branduri puternice din domeniu, precum Emag, evoMAG, MarketOnline şi Clickshop, în timp ce Miniprix, TinaR şi 3 Suisses se numără printre magazinele online care pregătesc promoţii la haine şi accesorii. Elefant şi Nemira, de pildă, vor aduce reduceri substanţiale la cărţi, iar părinţii vor putea achiziţiona la preţuri mici produse pentru copii, de la magazine online ca Noriel sau Bebebliss. Cei pasionaţi de designul interior vor putea găsi oferte home&deco la advertiseri precum Vivre sau Homeycomb.  Românii vor putea achiziţiona la reducere inclusiv produse alimentare, OanaCuBunătăţi şi Bioportal alăturându-se campaniei de Black Friday.

Când

Este binecunoscut faptul că românii sunt sensibili la reduceri. Aşa se face că unele magazine ce urmau să ofere produse la preţ redus în ultima vineri din lună au anunţat un program diferit. Ele vor fura puţin startul, în speranţa de-a câştiga mai mulţi clienţi. Aşa se face că mai multe magazine au stabilit data Black Friday-ului românesc pe 22 noiembrie. Premisa de la care s-a plecat a fost aceea că românii nu ţin neapărat cont de momentul în care vor avea acces la reduceri. Ei sunt interesaţi de reducerile în sine.

O astfel de mişcare din partea unor jucători foarte importanţi pe piaţa de retail IT din ţara noastră va provoca cel mai probabil o reacţie în lanţ. Competitorii vor schimba cel mai probabil şi ei data. evoMAG a anunţat de la începutul săptămânii că va da startul reducerilor pe 22 noiembrie. Procentele reducerilor pot ajunge la 70% sau chiar 90%, însă nu vă aşteptaţi să vedeţi laptopuri sau telefoane mobile cu un preţ atât de scăzut. În România, estimările făcute de magazinele ce-au participat anul trecut la campanii Black Friday spun că vânzările totale vor fi anul acesta de 100 de milioane de euro.

Produsele Koyos pentru Black Friday 2013

Smartphone-uri

Cu unele excepţii, smartphone-urile noi nu sunt vizate de reduceri. Aici nu ne referim doar la Black Friday. Primele vânzări sunt importante pentru producătorul unui smartphone, în mod special dacă este un model de top. Preţul va fi destul de mare la puţin timp după lansare şi prea puţine magazine vor fi dispuse să ofere reduceri pentru un astfel de smartphone. Acestea fiind spuse, nu vă aşteptaţi să vedeţi în ofertele de Black Friday telefoane precum Sony Xperia Z1, LG G2, Samsung Note 3 sau HTC One Max. Dacă ele vor apărea în oferte, reducerea nu va fi semnificativă.

Dacă sunteţi în căutarea unui telefon cu o reducerere decentă de Black Friday, atunci va trebui să vă uitaţi după cele ce au fost lansate cu cel puţin şase luni în urmă. Ele sunt de ceva timp pe piaţă şi s-au vândut deja într-un număr de exemplare. Chiar şi fără promoţii, preţul lor ar trebui să fie puţin mai mic decât atunci când au intrat pe piaţă. Aceste telefoane sunt poate cele mai căutate de români deoarece ele nu sunt foarte vechi, dar pot să fi găsite la un preţ mai accesibil. Printre ele se numără Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z, Nokia Lumia 920, HTC One, Sony Xperia SP şi Huawei Ascend Mate.

Oferta Marketonline pentru Black Friday 2013

Nexus 4

Deşi poate că nu sunt chiar atât de atrăgătoare, smartphone-urile cele mai ieftine de Black Friday vor fi cele mai vechi de un an. Magazinele online şi importatorii vor încercat să scape de stocuri şi ar putea avea lichidări de stoc sau reduceri de aproape 50%. Nu vorbim aici de telefoane vechi, depăşite. Spre exemplu, Samsung Galaxy S III este şi la ora actuală un smartphone capabil. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Nexus 4.

Dacă găsiţi un smartphone cu o ofertă foarte bună de Black Friday, vă recomandăm să verificaţi întâi preţul pe alte site-uri. În felul acesta veţi fi sigur că oferta este reală. Site-ul price.ro poate fi consultat de asemenea. Telefoanele foarte ieftine ar putea fi foarte vechi. Puteţi verifica pe GSMArena.com data la care a fost lansat. Evitaţi smartphone-urile cu procesor cu un singur nucleu. Acestea sunt destul de vechi şi vor fi foarte lente pentru standardele actuale. De asemenea, ar fi de preferat ca telefonul să aibă cel puţin 1 GB RAM. În caz extrem şi 768 MB RAM ar putea fi suficienţi. Nu vă recomandăm telefoane noi cu o rezoluţie mai mică de 480×800 pixeli.

Black Friday 2013 la Clickshop

Tablete

Nu vreau să vă dezamăgesc, însă nu cred că veţi găsi de Black Friday noile tablete Apple la reducere. iPad mini cu Retina Display s-ar putea chiar să nu ajungă oficial pe piaţa românească în timp util. Noul iPad Air abia a intrat în vânzare şi nu cred că vreun magazin se va grăbi să-l ofere la reducere. S-ar putea aveţi însă noroc cu generaţia anterioară de tablete Apple. iPad gen. 4 şi iPad mini ar trebui să poată fi găsite pe listele de lichidare de stoc ale unor magazine online.

Tabletele cu Android. Aici se regăseşte oferta cea mai variată de Black Friday. Utilizatorii au de unde alege, preţurile începând de la câteva sute de lei şi ajungând la costul unui laptop decent. Şi în cazul tabletelor cu Android, unele modele nu vor primi reduceri în perioada următoare, ele fiind lansate de curând pe piaţă. Un exemplu este noua versiune a lui Nexus 7. Vă puteţi aştepta să vedeţi însă prima versiune, o tabletă suficient de capabilă şi la finalul lui 2013. Cei care sunt în căutarea unei tablete fiabile, uşor de ţinut în mână şi dotată cu un ecran bun vor merge la sigur cu Nexus 7.

Gama tabletelor high end din ţara noastră este dominată de modelele Apple. Deşi pot părea puţine la prima vedere, ele vin în multe configuraţii şi aşa ajungi să găseşti pe magazine online pagini întregi doar cu tablete iPad. Ele diferă prin capacitatea memoriei interne şi tipul conectivităţii. Cele mai scumpe sunt modelele iPad cu memorie de 128 GB, similară cu cea a unui SSD accesibil şi conexiune 3G. Ele ajung să coste mai mult de 4.000 lei.

Oferta F64 pentru Black Friday 2013

Tablete

După ele veţi găsi tabletele de top cu Android de Samsung, Asus şi Toshiba. Ajungând în zona de preţ 1.000-1.500 lei, veţi putea găsi modele de 10” şi 7”-8” cu ecrane HD, în diverse configuraţii. Dacă aţi pus ochii pe o tabletă din această gamă, urmăriţi preţul ei la mai multe magazine în perioada următoare. Este posibil să găsiţi o reducere interesantă de Black Friday.

Ofertele de Black Friday pentru tablete vor abunda însă în modele ieftine. Acestea au fost lansate de-a lungul ultimilor ani de producători autohtoni şi nu numai, fiind adresate românului ce doreşte pur şi simplu o tabletă pentru el sau pentru cel mic. Multe vizează zona preţ 250-500 lei şi s-ar putea să fie o dezamăgire pentru cei ce le achiziţionează. Când găsiţi o astfel de tabletă într-o ofertă de Black Friday, sunt câteva aspecte la care trebuie să vă uitaţi.

Cum pretenţiile la acest nivel de preţ sunt limitate, memoria RAM este cea mai importantă. O tabletă cu 512 MB RAM va fi lentă şi va limita numărul de aplicaţii ce pot fi rulate. Căutaţi o tabletă cu cel puţin 1 GB RAM. Majoritatea modelelor ieftine vin cu chipset-uri construite de companii mai puţin cunoscute. Performanţele sunt similare, însă chipset-urile mai noi sunt puţin mai bune. Vă recomandăm să vă uitaţi după tablete cu procesor dual core la 1,5 GHz sau quad core, tactat la cel puţin 1,2 GHz. Evitaţi tabletele cu procesor cu un singur nucleu. Ele sunt destul de vechi şi este foarte posibil să fie încluse în vreo lichidare de stoc cu ocazia Black Friday.

Reducerile PCShop pentru Black Friday 2013

Tabletele cu Windows 8 şi RT. De la început trebuie să spunem că există o mare diferenţă între Windows 8 şi Windows RT, în ciuda faptului că veţi întâlni acelaşi Start Screen şi un Desktop pe fiecare din ele. Tabletele cu Windows RT au ajuns în număr foarte limitat în ţara nostră şi ar putea să dispară în curând. Ele nu sunt recomandate deoarece nu rulează aplicaţii standard pentru Windows, ci unele dezvoltate special pentru procesoare ARM. În ciuda includerii suitei Microsoft Office, ele nu sunt destul de utile pentru majoritatea celor interesaţi de-o tabletă.

Tabletele cu Windows 8 pot fi considerate ultrabook-uri fără tastatură. Ele includ de cele mai multe ori chipset-uri Intel Atom şi vin cu o memorie destul de mică pentru un sistem ce rulează Windows (32 GB sau 64 GB). Preţul mare le va scoate de pe lista de Black Friday a multor români. Cei interesaţi de un astfel de dispozitiv ar trebui să mai aştepte. Primele modele dotate cu noua generaţie de chipset-uri Intel Atom de-abia au intrat pe piaţă, iar diferenţele de performanţă şi autonomie oferite sunt semnificative.

Hard Disk-uri şi SSD-uri

Chiar dacă tabletele şi telefoanele inteligente sunt acum la mare căutare, Black Friday poate fi şi un bun prilej de upgrade pentru laptopul sau PC-ul din sufragerie. Fie că vorbim de un SSD rapid pentru găzduirea sistemului de operare sau hard disk încăpător pentru colecţia de filme, categoria dispozitive de stocare oferă o selecţie impresionantă de produse, dintre care cel puţin o parte vor fi incluse şi în campania de reduceri Black Friday 2013.

Cea mai rapidă cale pentru extindere spaţiului de stocare, hard disk-urile externe se împart în două categorii: 2.5 inch şi 3.5 inch. Primele au dimensiunea unui carneţel de notiţe, sunt uşor de transportat în buzunar oriunde avem nevoie şi oferă spaţiu de stocare superior unui dispozitiv USB flash la mai puţini bani:

  • HDD extern WD My Passport Ultra 2TB (2.5 inch, USB 3.0) – 600 Lei
  • HDD extern Seagate Expansion 1TB (2.5 inch, 5400 rpm, 8MB cache, USB 3.0) – 320 Lei
  • HDD extern Seagate Expansion 500GB (2.5 inch, 5400 rpm, 8MB cache, USB 3.0) – 250 Lei

Prevăzute cu sursă de alimentare dedicată, mai voluminoase şi incomod de transportat, hard disk-urile externe cu format 3.5 inch se pretează pentru instalarea în locaţii fixe. Avantajele sunt capacitatea de stocare mărită obţinută la un preţ mai mic:

  • HDD extern Seagate Backup Plus 4TB (3.5 inch, 7200 rpm, 32MB cache, USB 3.0) – 740 Lei
  • HDD extern Toshiba Stor.E Canvio 3TB (3.5 inch, 5700 rpm, 32MB cache, USB 3.0) – 580 Lei
  • HDD extern Seagate Expansion 2TB (3.5 inch, 7200 rpm, 32MB cache, USB 3.0) – 370 Lei

Dacă şurubăritul prin măruntaiele PC-ului sau demontarea laptopului nu vă sperie, atunci achiziţionarea unui hard disk intern la ofertă de Black Friday poate fi soluţia optimă pentru upgrade, dacă maximizarea performanţelor este ceea ce dorim.

Oferta de gadgeturi Azerty pentru Black Friday 2013

Din păcate în afară de eliberarea mesei de birou de încă un accesoriu, alegerea unui hard disk intern nu reduce foarte mult costul achiziţiei:

  • HDD intern Seagate Barracuda 4TB (3.5 inch, 7200 rpm, 64MB cache, SATA III) – 730 Lei
  • HDD intern WD Green 3TB (3.5 inch, 5400rpm, 64MB cache, SATA III) – 500 Lei
  • HDD intern WD Green 2TB (3.5 inch, 5400 rpm, 64MB cache, SATA III) – 390 Lei

Aplicaţiile se deschid greoi, iar PC-ul/laptopul pare să nu mai răspundă la comenzi aşa cu o făcea odinioară? Ei bine nu vă grăbiţi încă să-l schimbaţi cu unul nou, chiar dacă ofertele de Black Friday sunt tentante. Pe lângă suplimentarea memoriei RAM, înlocuirea bătrânului hard disk cu un dispozitiv SSD de generaţie recentă este probabil cel mai de efect upgrade pe care îl poţi face unui PC de generaţie mai veche, cu efecte imediate în ceea ce priveşte viteza de încărcare a sistemului de operare şi responsivitatea aplicaţiilor.

SSD

În funcţie de bugetul alocat cumpărăturilor de Black Friday 2013, capacitatea de stocare poate porni de la un minim de 60GB, ce vor servi exclusiv pentru găzduirea sistemului de operare şi aplicaţiile instalate. Cu performanţe ceva mai bune şi mai multă flexibilitate în privinţa gestionării spaţiului de stocare, categoria 120GB este alegerea optimă pentru cei care dispun de un al doilea hard disk (intern sau extern) pentru găzduirea colecţiei de fişiere. Mai costisitoare, SSD-urile din categoria  180GB şi 240GB sunt recomandate PC-urilor pentru jocuri şi laptopuri ce nu dispun de un al doilea slot pentru hard disk:

  • SSD Kingston V300 60GB (2.5 inch, SATA 3) – 250 Lei
  • SSD Kingston HyperX 3K 120GB (2.5 inch, SATA 3) – 450 lei
  • SSD Samsung 840 EVO Basic 120GB (2.5 inch, SATA 3) – 460Lei
  • SSD Intel 335 Series 180GB (2.5 inch, SATA 3) – 660Lei
  • SSD Intel 530 Series 240GB (2.5 inch, SATA 3) – 800Lei

Cei care deţin sisteme laptop din generaţii relativ recente ar putea avea şi opţiunea unui SSD cu interfaţă mSATA, ce permite păstrarea hard disk-ului actual:

  • SSD Kingston SSDNow mS200 60GB mSATA – 300 Lei
  • SSD Intel 525 Series 120GB mSATA OEM Pack- 550 lei
  • Crucial M500 240GB mSATA – 800Lei

Desigur, înainte de achiziţie este  recomandat să confirmaţi prezenţa suportului mSATA în lista de specificaţii a echipamentului.

Trebuie ştiut că toate preţurile menţionate mai sus sunt preluate din ofertele magazinelor online din ţara noastră, aşa cum sunt ele ajustate înainte de startul campaniei Black Friday 2013. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News