Black Marble – City Lights 2012, cea mai bună fotografie nocturnă a Terrei

06.12.2012
Black Marble - City Lights 2012, cea mai bună fotografie nocturnă a Terrei

Dacă eraţi în căutarea unui fundal de ecran proaspăt cu planeta Pământ, noua imagine publicată de NASA ar putea fi ceea ce căutaţi. Denumită Black Marble, probabil un omagiu adus celebrei imagini Blue Marble capturată în 1972 de echipajul Apollo 17 sau doar o reiteraţie a imaginii compozite omonime publicată tot în acest an, Black Marble – City Lights 2012 este cea mai bună fotografie nocturnă a Pământului capturată până acum.

Având o rezoluţie de 8192 x 8192 pixeli, imaginea este compusă din mai multe porţiuni care au fost alese manual pentru că surprind o atmosferă transparentă, fără nori. Imaginile care compun acest puzzle au fost capturate de satelitul meteorologic Suomi National Polar-orbiting Partnership, utilizat de către NASA şi National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), deoarece acesta a fost plasat pe o orbită menită să faciliteze analiza nocturnă a atmosferei.

Imaginile au fost capturate timp de nouă zile în cursul lunii aprilie şi treisprezece în octombrie, fiind necesare 312 de tururi planetare complete pentru a ajunge la cei 2,5TB de date necesari pentru asamblarea imaginilor finale. Calitatea imaginii a fost îmbunătăţită de sistemul Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS), a cărui sensibilitate este suficient de mare pentru a surprinde luminile unei nave aflate în larg sau reflexiile luminii lunare, şi care face o analiză ulterioară comparativă pentru a amplifica sau estompa sursele de lumină în funcţie de persistenţa lor.

Galeria completă de imagini, inclusiv o animaţie, sunt oferite de NASA Goddard pe pagina lor Flickr.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News