Carduri microSD accesibile în funcţie de numărul de telefon?

16.01.2009
Carduri microSD accesibile în funcţie de numărul de telefon?

Din ciclul „idei bolnave în plină criză financiară", avem una de la Sandisk şi LG Electronics. Cele două companii au dezvăluit săptămâna aceasta un tip mai special de memorie microSD pe care operatorii de telefonie pot încărca conţinut multimedia imposibil de accesat de pe alt mobil decât cel vândut împreună cu cardul respectiv. O altă caracteristică a acestei versiuni de microSD: operatorul de telefonie este capabil să actualizeze şi să modifice datele de pe card de la distanţă (over the air, cum se spune).

Ca pe orice card de memorie, varianta superprotejată de microSD poate stoca melodii, filme, hărţi şi aplicaţii de navigare GPS incluse de operator şi totodată optimizate după tipul telefonului/reţelei. Nu ar lipsi nici spaţiul gol/neresticţionat unde utilizatorii să-şi încărce propriul conţinut multimedia. Deşi SanDisk n-a precizat ce capacitate maximă ar avea un asemenea ‘timbru de memorie’, putem presupune: 16GB. Atât are cel mai ‘mare" microSD comercializat în prezent de producătorul american de memorii.

Aparent, momentul ofertei LG-SanDisk către operatori nu-i prost ales. Utilizatorii devin tot mai pasionaţi de de ideea că telefonul poate fi în ziua de azi şi un adevărat dispozitiv de entertainment. Apoi, e deja trendy să alegi pentru navigare prin satelit un smartphone cu receptor GPS integrat în locul unui dispozitiv clasic pentru scopul dat. Problema e alta. Or fi oare tentaţi consumatorii să accepte un card de memorie atât de securizat într-o lume sătulă de restricţii? Tind să cred că nu.

În demonstraţia făcută de duetul SanDisk-LG, microSD-ul a fost introdus într-un mobil LG Renoir; cardul "a citit" codul cartelei SIM din telefon ca să se "autentifice". Dacă utilizatorul inserează respectivul microSD în telefonul prietenului ori dacă deblochează LG Renoir pentru a-l face funcţional în altă reţea şi bagă un SIM de la un alt operator, atunci conţinutul cardului de memorie devine absolut inaccesibil.

Card microSD

Din punct de vedere mecanic, ultrasecurizatul microSD este copia fidelă a unui card normal (aceleasi dimensiuni, aşezare a contactelor etc). Însă creierul său a fost injectat cu nişte software ce implementează standardul dezvoltat de Open Mobile Alliance şi numit OMA Smart Card Web Server. Acesta permite şi controlul cardului online de către operatori, prin Internet Protocol – IP. S-ar putea ca acest tip de card să nu funcţioneze alături de telefoane CDMA, deoarece aceste terminale nu folosesc cartele SIM. În România tehnologia CDMA este promovată de Zapp.

Tratativele SanDisk cu providerii de telefonie mobile sunt în toi, iar eventualele parteneriate ar putea fi anunţate luna viitoare la Mobile World Congress. SanDisk ar putea să bată palma cu operatori din afara SUA, unde utilizatorii folosesc telefonul mult mai mult pentru entertainment, nu numai ca instrument de comunicare. Analiştii nu văd cum ar intra noua tehnologie pe piaţa nord-americană. Mai ales acum; consumatorii fiind obişnuiţi să aibă libertatea de a muta de ici colo muzica sau videoclipurile de pe un gadget pe altul – detaliază Charles Golvin de la compania de cercetare Forrester.

Plus că, tendinţele merg spre accesarea de conţinut via Internet având aportul vitezelor de transfer în continuă creştere, în defavoarea offline-ului. Chiar şi per ansamblu, Golvin nu consideră ideea LG-SanDisk ca o oportunitate tare bună de business ori, după vorbele sale exacte: "nu cred că va deveni o metodă de distribuţie (de conţinut – nr.) de succes". Oficialii celor mai importanţi operatori americani de telefonie mobilă – AT&T, respectiv ai T-Mobile, se declară nepregătiţi să comenteze tehnologia propusă de duetul coreeano-american.

Analistul In-Stat Allen Nogee e mai rezervat. Acesta spune că prin oferirea pe card a unui conţinut optimizat pentru telefonul vândut, abordarea SanDisk nu-i tocmai aiurea. Dar nici grozava protecţie, care împiedică utilizatorul să se folosească de datele de pe microSD pe alt dispozitiv, tocmai în această perioadă când până şi Apple s-a apucat să vândă melodiile de pe magazinul online iTunes fără protecţia Digital Rights Management (DRM). Putem să ne aminitim cu această ocazie şi de o altă iniţiativă SanDisk în domeniul muzicii digitale de pe telefonul mobil, SlotMusic.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News