Cârligul lui Batman este acum real. Un YouTuber a prezentat un prototip funcțional

03.01.2021
Cârligul lui Batman este acum real. Un YouTuber a prezentat un prototip funcțional

De-a lungul anilor, diverși inventatori profesioniști sau amatori au încercat să creeze un cârlig real similar cu cel al lui Batman. Benzile desenate de la DC Comics și mai recent filmele și serialele cu Batman au captat imaginația tuturor cu dispozitivul portabil care poate să arunce un cârlig pe o clădire, pentru a o putea escalada rapid. Un YouTuber nu foarte popular, Built IRL, care publică clipuri despre invențiile sale, a prezentat un prototip în mare parte funcțional pentru un astfel de dispozitiv, la care a lucrat un an întreg. Rezultatele sunt impresionante, iar modul de utilizare și performanța dispozitivului pare să fie superioară față de alte tentative din trecut.

Încă un dispozitiv care părea imposibil de realizat, a fost creat în realitate: cârligul lui Batman

Planul pare simplu: să creezi un dispozitiv pe care să îl poți manevra cu o mână, pentru a trage cu un cârlig, care să se ancoreze atunci când ajunge sus, după care să folosești dispozitivul pentru a te ridica până la cârlig. Totuși, sunt necesare niște componente foarte performante pe care să le integrezi într-un dispozitiv de dimensiuni mici, care nu trebuie să fie foarte greu.

Soluția a fost un motor puternic, niște baterii de capacitate mare, un sistem cu CO2 pentru aruncarea cârligului și o placă de bază electronică programabilă, care să îmbine toate aceste componente.

Rezultatul este impresionant, JT, creatorul acestui clip demonstrând câteva acrobații într-o sală de cățărat cu suprafețe moi pe care poate să cadă în cazul unui accident. Desigur, acesta nu a putut să se abțină și a demonstrat și cățărarea într-un copac în parc cu ajutorul acestui dispozitiv.

Aceasta nu este nici pe departe prima versiune a cârligului pe care o prezintă. Acesta are pe canalul său mai multe clipuri cu diverse prototipuri. Totuși, acesta este primul prototip care bifează cât mai multe dintre funcțiile unui cârlig similar cu cel al lui Batman.

Nu are sens să ne gândim dacă un astfel de dispozitiv are vreo utilitate practică, întrucât toți cei care au încercat până acum să realizeze unul și-au dorit doar să aducă la viață unul dintre visele pe care le aveau în copilărie: să facă ceea ce vedeau benzile desenate, filmele și desenele animate preferate.

sursa: YouTube

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult