Carne de pui crescută în laborator, aprobată pentru consumul uman

17.11.2022
Carne de pui crescută în laborator, aprobată pentru consumul uman
Foto: Eat Just

Carnea de pui crescută în laborator a fost aprobată pentru consum uman de către autoritatea americană  FDA (US Food and Drug Administration), marcând depășirea unui obstacol major în calea acceptării la scară largă produselor din carne „de cultură”. Anterior, preparatele din carne de pui crescută în laborator au fost aprobate doar în cadrul unor experimente la scară redusă, fiind servite în restaurante la prețul celor din carne „premium”.

Singapore a fost prima țară din lume care a aprobat pentru vânzare și consum produse din carne de pui crescută în laborator, la prețuri comparabile celei obținută prin metode convenționale. Însă decizia luată de FDA-ul american în uralele PETA și alte organizații care militează pentru drepturile animalelor are mult mai mare „greutate” pentru restul industriei alimentare, putând constitui piatra de hotar care marchează începutul tranziției de la creșterea intensivă a animalelor prin înmulțirea în ferme la cară industrială, către o industrie bazată pe „cultivarea” produsului finit prin metode de clonare celulară.

Dezvoltat de o companie americană numită Upside Foods, noul sortiment de carne de pui este obținut printr-o tehnologie de „cultivare” a celulelor extrase din animale vii (în cazul de față, pui de găină), metoda returnând cantități aproape nelimitate de „produs” fără sacrificarea altor animale.

„Astăzi suntem cu un pas mai aproape de mesele voastre, deoarece Upside Foods devine prima companie din lume care primește undă verde de la USFDA – asta înseamnă că FDA ne-a evaluat procesul de producție și acceptă concluzia noastră că puiul nostru cultivat este sigur de mâncat, „, declară reprezentanții companiei.

Grupul de susținere a drepturilor animalelor PETA (People for Ethical Treatment of Animals) a publicat în scurt timp o declarație de susținere a deciziei luate autoritatea FDA, descriind începutul unei noi ere a produselor din carne fără sacrificarea de animale.

Deși anunțul FDA netezește calea produselor din carne de cultură către magazinele alimentare, mai sunt necesare și alte aprobări din partea autorităților americane abilitate, în special de la Departamentul Agriculturii al SUA. În cele din urmă, noul sortiment de carne ar putea ajunge și în magazinele europene, dacă primește aprobările necesare din partea autorităților UE.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult