CAVE 2, un sistem de realitate virtuală cu rezoluţii gigantice şi suport 3D

CAVE 2, un sistem de realitate virtuală cu rezoluţii gigantice şi suport 3D

Spre deosebire de domeniul multimedia pentru consumatorii obişnuiţi, unde au încercat fără prea mare succes să se impună în mai multe rânduri, sistemele de realitate alternativă au avut parte de implementări fructuoase în domeniul profesional, acolo unde prezenţa virtuală este de preferat pentru că mediul real care ar trebui analizat este prea mic, prea mare sau inaccesibil.

Unul dintre pionierii sistemelor CAVE (Cave Automatic Virtual Environment) actuale, care a început să ofere soluţii industriale pentru realitatea alternativă încă din 1992, Electronic Visualization Laboratory a finalizat la sfârşitul anului trecut prima implementare a versiunii 2.0 a platformei CAVE. Păstrând ideea originală a modului de funcţionare şi operare, CAVE2 este un sistem mult mai puternic şi mai spaţios, acesta oferind rezoluţii mai mari şi o imersiune 3D superioară.

Dacă sistemele CAVE clasice folosesc un sistem de proiectoare pentru afişarea de imagini pe pereţii unei camere, CAVE 2 foloseşte un ansamblu de monitoare cu rezoluţie mare. Spaţiul cilindric, cu un diametru 7,3 metri şi o înălţime de 2,4 metri, este tapetat cu 72 de ecrane LCD cu rezoluţie mare pentru a oferi un mediu virtual cu o acoperire de 320 de grade.

Fiecare din aceste monitoare oferă o rezoluţie de 14720 x 9824 pixeli în modul 2D sau jumătate din aceasta, adică 7360 x 4912 pixeli, în modul 3D, care necesită şi purtarea unor ochelari polarizaţi. Sincronizarea mişcării în acest mediu cu informaţia afişată pe ecran este asigurată de un sistem de urmărire cu zece camere foto, iar sunetul este asigurat de un sistem surround cu 20 de difuzoare.

Acest mediu virtual este motorizat de 36 de calculatoare puternice, acestea putând folosi rezoluţia imensă a sistemului pentru afişarea unor medii prea mici, cum ar fi interiorul corpului uman, prea mari, cum ar fi cercetarea exoplanetară, sau prea dificile, cum ar fi cartografia speologică. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News