Criogenia, o mare escrocherie? Ce şanse sunt ca morţii conservaţi în nitrogen lichid să fie readuşi la viaţă în viitor

31.08.2020
Criogenia, o mare escrocherie? Ce şanse sunt ca morţii conservaţi în nitrogen lichid să fie readuşi la viaţă în viitor

Mii de corpuri de oameni morţi sunt deja îngheţate, aşteptând ca ştiinta sau o civilizaţie extraterestră pe care omenirea o va întâlni să găsească soluţii pentru a le readuce la viaţă. Iar numărul celor care plătesc înainte de a deceda bani grei firmelor de criogenie este în creştere. Totuşi, care sunt şansele ca un cadavru să fie reînviat? Unii cercetători spun că nanotehnologia ar putea fi o soluţie pentru a readuce morţii printre cei vii. Alţii se îndoiesc însă că acest lucru este posibil şi spun că totul este o simplă fantezie.

Chiar şi oamenii de ştiinţă care agreează ideea readucerii la viaţă a morţilor cred că acest lucru nu se poate face mai devreme de un secol de acum încolo.

Cea mai mare companie din lume care oferă servicii de criogenie, Alcor Life Extension Foundation din Arizona, taxează cu 150.000 de dolari îngheţarea unui corp întreg în nitrogen lichid şi cu 80.000 de dolari conservarea unui cap.

Ralph Merkle este un expert în nanotehnologie şi director în cadrul Alcor. El este unul dintre cei care cred ca nanoboţii vor putea repara corpurile moarte la nivel celular, acestea putând fi apoi readuse la viaţă. „Vorbim de o tehnologie medicală mult mai puternică decât cea pe care o avem astăzi. Oamenii vor suferi vătămări grave şi totuşi îşi vor putea reveni complet”, a declarat Merkle.

Profesorul şi naturalistul Robert Todd Carroll îl contrazice însă pe cercetătorul de la Alcor: „O afacere bazată pe puţin mai mult decât speranţă sau pe descoperirile pe care le poate aduce ştiinta este o escrocherie. Există puţine motive să credem că promisiunile companiilor de criogenie vor fi vreodată respectate”.

„Şansele ca oamenii declaraţi morţi să mai aibă ceva din funcţionalitatea creierului sunt apropiate de zero. Celulele din creier mor destul de repede şi ar trebui restaurate într-o ordine specifică pentru a redeveni funcţionale. Obstacolele sunt atât de uriaşe încât este o investiţie prostească. Mai bine ai folosi banii aceia pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa de acum sau pentru a face ceva care să merite pentru ceilalţi”, spune şi psihiatrul Stephen Barrett.

Bătaie pe capul unei femei moarte

În 2010, un proces bizar a început în SUA între Alcor şi familia unei femei decedate. Mary Robbins a semnat înainte de a muri un contract cu organizaţia prin care îşi oferea capul pentru a fi îngheţat. Fiica femei a refuzat însă sa cedeze capul celor de la Alcor.

Robbins, o asistentă medicală, a semnat un acord prin care accepta să-i fie îngheţat capul după moarte. De asemenea, ea s-a obligat să plătească 50.000 de dolari pentru procedură. Alcor a îngheţat mai multe capete la cerere, în speranţa donatorilor că peste sute de ani în viitor, când tehnologia va avansa, acestea să fie „montate” pe alte corpuri, iar ei să revină la viaţă.

Sursa: ABC News

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video