Cea mai avansată imprimantă 3D poate combina nu doar culori, ci şi materiale diferite

28.01.2014
Cea mai avansată imprimantă 3D poate combina nu doar culori, ci şi materiale diferite

Tehnologiile de tipar tridimensional au cunoscut un avânt impresionant în ultimul deceniu, simplele şi costisitoarele imprimante de acum zece ani fiind înlocuite de modele mult mai avansate şi mai accesibile. În timp ce unele companii încearcă să lanseze modele cât mai ieftine, altele testează tehnologii avansate, cel mai recent exemplu fiind Stratasys Objet500 Connex3, prima imprimantă color 3D capabilă să creeze obiecte din mai multe materiale de bază.

Tiparul 3D color nu este o noutate, liderii industriei precum Stratasys sau 3D Systems oferind deja imprimante capabile să folosească culori pentru acoperirea obiectelor construite. Spre deosebire de acestea, modelul nou anunţat de către Stratasys este însă capabil să amestece şi diverse tipuri de materiale de bază, oferind astfel o flexibilitate mult mai mare pentru crearea unor prototipuri.

Stratasys Objet500 Connex3

La fel ca o imprimantă color cu cerneală, Objet500 Connex3 foloseşte cartuşe CMY cu care poate se pot obţine nuanţele dorite de culoare. Acest pigment este amestecat cu materialul de bază înaintea turnării, imprimanta fiind astfel capabilă să tipărească obiecte complexe care necesită culori diferite pentru  zone diferite ale structurii. Conform declaraţiei făcute de producător, un singur model poate încorpora până la 46 de culori diferite, ceea ce oferă, într-adevăr, o flexibilitate creativă de invidiat.

O cască de ciclism tipărită într-o feerie de culori

Mai interesant, noua imprimantă 3D este capabilă să tipărească obiecte care necesită mai mult de un singur material omogen. Pornind de la plastic şi cauciuc, Objet500 Connex3 poate crea amestecuri compozite diferite care permit combinarea unor zone semitransparente sau flexibile într-un singur obiect. Cheia acestei reuşite este tehnologia proprietară PolyJet3D, care foloseşte jeturi subţiri de materiale polimerice speciale care sunt tratate pe loc cu raze ultraviolete, procentele şi durata tratamentului oferind flexibilitatea creării unor materiale cu proprietăţi diverse.

Noua imprimantă este capabilă să tipărească şi zone speciale, precum pernele de cauciuc ale unor căşti

Toate aceste combinaţii variate de materiale pot fi apoi vopsite prin procedeul descris anterior, producătorul imprimantei afirmând că această maşină de tipar va permite reducerea timpului necesar pentru producerea unui prototip cu cel puţin 50 de procente. Ca orice minune tehnologică, noua imprimantă are un preţ pe măsură: aproximativ 330.000 de dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News