Cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume, cu putere de 400MW, a fost dată în folosinţă

14.02.2014
Cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume, cu putere de 400MW, a fost dată în folosinţă

NRG Energy, BrightSource Energy şi Google au pus în funcţiune cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume, capabilă să alimenteze cu electricitate un oraş cu 140.000 case.

Complexul aflat în deşertul Nevada la aproximativ 70Km de oraşul american Las Vegas foloseşte nu mai puţin 350.000 oglinzi controlate de calculator, fiecare cu suprafaţa unei uşi de garaj, pentru a îndrepta razele soarelui spre cele 3 boilere instalate în vârful unor turnuri cu înălţime de 140 metri.

Cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume, cu putere de 400MW, a fost dată în folosinţă

Energia solară concentrată cu ajutorul celor aproape 9 km² de oglinzi este transferată boilerelor străbătute de ţevi umplute cu apă sub presiune. Electricitatea este generată cu ajutorul unor turbine convenţionale alimentate cu aburul supraîncălzit generat de boilere.

Deşi ideală pentru proiecte solare de energie regenerabilă, clima deşertică nu este deloc favorabilă pentru exploatarea termocentralelor în sistem convenţional, bazate pe turbine cu abur. Motivul este necesarul mare de apă, folosită pentru producerea de abur sub presiune. Soluţia găsită în cazul de faţă este înlocuirea turnurilor de răcire cu schimbătoare de căldură răcite cu aer, capabile să recupereze aburul rezidual pierzând cu până la 90% mai puţină apă.

 Ivanpah Solar Electric Generating System

Botezat Ivanpah Solar Electric Generating System, complexul realizat cu o investiţie de 2.2 miliarde dolari reduce emisiile de dioxid de carbon cu mai mult de 400.000 tone anual.

Ivanpah Solar Electric - cele 3 turnuri de colectare

Din păcate investiţia nu va putea fi amortizată prea curând, din moment ce costurile asociate producerii de electricitate  în sistem termo-solar ajung la 261 dolari per megawatt. Spre comparaţie, o centrală convenţională pe cărbune poate produce 1Mwh de electricitate la un cost de numai 100 dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult