Cel mai mare mit despre blonde a fost demontat într-un nou studiu. „Este un stereotip total greşit”

Autori: Adrian Popa, Go4it.ro 23.03.2016
Cel mai mare mit despre blonde a fost demontat într-un nou studiu. „Este un stereotip total greşit”

„Blondele sunt proaste” este un stereotip total greşit, relevă un nou studiu realizat pe un eşantion de 10.878 de tinere din America.

Cercetarea arată că, în medie, blondele au un IQ cu 3 puncte mai mare decât femeile care au părul de altă culoare. Totuşi, potrivit lui Jay Zagorsky, autorul studiului, diferenţa este prea mică pentru a avea valoare statistică.

Mai simplu, nu există o corelaţie între culoarea părului la femei şi inteligenţa acestora, lucru arătat şi de alte cercetări făcute în trecut.

„Nu poţi spune cu certitudine că blondele sunt mai deştepte, dar cu siguranţă poţi spune că nu sunt mai proaste”, a declarat Zagorsky, care lucrează Center for Human Resource Research (CHRR) din cadrul University of Ohio.

Nici în cazul bărbaţilor nu există diferenţe de inteligenţă în funcţie de culaorea părului, potrivit cercetătorului.

Studiul este bazat pe datele colectate începând cu 1979 de U.S. Bureau of Labor Statistics de la femei cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani.

Potrivit acestor date, femeile blonde au un IQ mediu de 103,2 puncte. Prin comparaţie, femeile cu păr castaniu au un IQ de 102,7, cele roşcate de 101,2 puncte, iar cele brunete de 100,5.