Cercetătorii au creat drona prădătoare, care prinde obiecte zburând cu viteză

17.03.2013
Cercetătorii au creat drona prădătoare, care prinde obiecte zburând cu viteză

Ce poate fi mai distractiv decât un quadrocopter controlat cu un smartphone, prin care putem privi de la înălţime peisajul urban. Dar ce ziceţi de un aparat de zbor autonom (UAV), echipat cu propriul calculator de zbor şi o gheară cu care se poate năpusti ameninţător asupra ţintelor staţionare, prinzând din zbor diverse obiecte asemenea unei păsări de pradă?

Cercetătorii au creat drona prădătoare, care prinde obiecte zburând cu viteză

Inspirat de comportamentul unui vultur aflat în căutare de hrană, Justin Thomas şi colegii săi de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia au creat o gheară robotizată capabilă să apuce obiecte din mişcare, fără a reduce mai întâi viteza de deplasare. Pentru a reuşi această performanţă, gheara robotizată este montată la capătul unui braţ articulat măsurând 10 cm lungime, ce este întors în direcţia de deplasare chiar la momentul atacului.

Software-ul creat la Universitatea Drexel din Philadelphia de către un cercetător pe nume Christopher Korpel, se ocupă de stabilizarea dronei cu 4 rotoare şi gestionarea greutăţii transportate cu ajutorul braţului robotizat. Pentru ca atacul să reuşească, calculatorul de bord pilotează drona astfel încât centrul de greutate să se afle în zona ghearei robotizate, în caz contrar existând riscul ca inerţia şi greutatea obiectelor prinse în gheară să destabilizeze aparatul de zbor, ducând la prăbuşirea acestuia.

În afară de distracţie, scopul oficial al proiectului este dezvoltarea unui aparat de zbor autonom capabil să asiste echipe de muncitori sau soldaţi aflaţi în diverse misiuni, cum ar fi reparaţii la înălţime sau transport de provizii către locaţii situate în zone de conflict. O altă aplicaţie domestică presupune toaletarea copacilor înalţi, folosind o drujbă electrică montată în locul ghearei de atac.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult