Cercetătorii intenţionează să crească tendoane umane pe o mână robotică avansată

26.02.2016
Cercetătorii intenţionează să crească tendoane umane pe o mână robotică avansată

Cine a văzut seria „Terminator” îşi aminteşte că cyborg-ul T-800 avea, peste scheletul realizat dintr-un aliaj foarte puternic, ţesut viu. Nu mai este mult până când vom cedea astfel de tehnologii în ciaţa reală. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale şi Universitatea din Washington au creat o mână robotică atât de precisă încât are aproape dexteritatea unei mâini umane. Cercetătorii nu se opresc, însă, aici şi doresc să crească pe braţul robotic tendoane şi ţesuturi umane.

Astfel, în viitor cei care îşi pierd un membru superior vor putea primi mâini robotice foarte precise.

Zhe Xu, unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect, a spus că partea referitoare la creşterea de ţesut viu pe mânile robotice este deocamdată doar un concept şi că urmează ca această posibilitate să fie discutată cu biologi.

Ligamentele mânii robotice sunt realizate dintr-o ţesătură foarte rezistentă numită Spectra şi foi de cauciuc tăiate cu laser care acţionează precum un ţesut moale. Pentru a realiza mâna, cercetătorii au scanat o mână umană, iar apoi au folosit o imprimantă 3D pentru oasele care le imită perfect pe cele reale.

Rezultatul este o mână foarte precisă, după cum se poate vedea şi în animaţia de mai jos.

Mâna robotică ar putea fi folosită şi în alte domenii. De exemplu, poate fi ataşată la un braţ al unei nave spaţiale şi permite repararea acesteia de către cosmonauţi aflaţi în siguranţă în interior. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult