China lansează prima navă de război autonomă, înarmată cu drone și submarine fără pilot

25.05.2022
China lansează prima navă de război autonomă, înarmată cu drone și submarine fără pilot

Cu lungime de 88 metri, aceasta ar putea fi prima versiune a platformei de război menită să înlocuiască fregatele și portavioanele de mari dimensiuni, folosite de SUA.

Controlate sau nu de inteligență artificială, dronele fără pilot și-au demonstrat deja importanța pe care o au în arsenalul oricărei forțe armate, mare sau mică. Improvizate sau cumpărate ca atare de la furnizori de armament, dronele controlate de la distanță sunt folosite cu mare succes în neutralizarea echipamentelor dezvoltate în era războiului convențional, începând cu vehicule de transport blindat, tancuri (mai vechi sau mai noi), până la nave de război valorând sute de milioane de dolari.

Având în vedere că acum există rachete auto-ghidate care pot neutraliza aproape orice tanc, drone pentru uz comercial care pot fi rechiziționate pentru elibera cu precizie chirurgicală proiectile deasupra pozițiilor inamice și aparate de zbor fără pilot care se pot aventura în zonele controlate de inamic fără a risca viețile piloților, atunci ce rost mai are dezvoltarea de armament convențional?

Cu acces la tehnologii de ultimă generație dezvoltate în regie proprie sau „atrase” din alte regiuni ale lumii, China a luat deja inițiativa dezvoltând prima platformă de război maritim complet automatizată.

Livrată de șantierul naval Huangpu Wenchong, nava botezată Zhu Hai Yun este primul „portavion” de acest gen. De fapt, aparatele de zbor nu sunt nicicum avioane, ci drone cu decolare verticală, de unde și dimensiunile mult reduse ale navei-mamă.

Fiind vorba de un proiect de primă generație, noua navă de război este controlată de la distanță atunci când este necesară navigarea zonelor portuare, sau cu trafic aglomerat, sistemul devenind cu adevărat autonom doar în largul oceanului. Trimisă la război, noua navă din arsenalul Chinei poate ataca cu drone zburătoare, respectiv, bărci și submersibile/torpile auto-comandate.

În mod ideal, întreaga operațiune se va desfășura sub coordonare de la distanță, o eventuală flotă formată din astfel de nave folosind sistemele de la bord pentru a colecta date despre situația din zona de conflict și lua decizii în mod semi-independent, inteligența artificială organizând roiurile de drone trimise în luptă.

Deocamdată, inițiativa este mascată ca și proiect de cercetare oceanică, ca și cum expedițiile pentru descoperirea și protejarea naturii ar fi fost vreodată prioritare pentru China, recunoscută mai ales pentru uriașa flotă de nave de pescuit care străbate oceanele lumii în căutare de „marfă”.

„Nava inteligentă, fără pilot, este o nouă „specie marină” frumoasă, care va aduce schimbări revoluționare pentru observarea oceanelor”, ar fi declarat profesorul Dake Chen de la Școala de Oceanografie a Academiei Chineze de Științe.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult