C.L.I.P. de la Cabon 3D: imprimantele 3D trec la nivelul următor

17.03.2015
 C.L.I.P. de la Cabon 3D: imprimantele 3D trec la nivelul următor

Imprimantele 3D nu au fost niciodată dedicate consumatorilor, fiind mai degrabă utile profesioniştilor care au nevoie să realizeze machete sau prototipuri pentru produse aflate în dezvoltare. Chiar dacă realizarea unei figurine 3D din plastic este mult mai rapidă decât realizarea unei matriţe şi apoi realizarea de copii ale acesteia, procesul de imprimare cu plastic este în continuare foarte lent. O nouă companie numită Carbon3D susţine că are o soluţie mult mai eficientă pentru imprimarea modelelor 3D: aceasta se numeşte C.L.I.P. şi promite viteză de producţie mult mai mare.

Carbon3D a realizat un nou tip de imprimantă 3D, care foloseşte un proces complet diferit faţă de cel al competitorilor. În loc să folosească cartuşe din plastic şi un braţ mobil care aşează straturi de material, soluţia noii companii foloseşte răşină lichidă şi o presă care se mişcă de jos în sus. Noua tehnologie Continuous Liquid Interface Production, sau C.L.I.P., foloseşte lumină UV şi oxigen pentru a întări răşina fotosensibilă. Folosind noua tehnologie, Carbon3D susţine că poate să realizeze proiecte din materiale de calitate înaltă, mult mai rezistente faţă de cele realizate cu imprimante 3D tradiţionale. Acest proces este între 25 şi 100 de ori mai rapid, în funcţie de complexitatea modelului realizat.

Tehnologia C.L.I.P. funcţionează într-un mod neobişnuit. Aceasta integrează un recipient în care este stocată răşina în stare lichidă, sub care sunt poziţionate componentele care realizează figurina. Pe fundul vasului există o „fereastră” care permite trecerea luminii şi a oxigenului. Astfel, prin intermediul acestei suprafeţe este dozat oxigenul pentru a crea forme exacte, iar lumina UV întăreşte răşina, puţin câte puţin. Acest procedeu oferă o precizie greu de atins folosind o imprimantă 3D. Obiectul este realizat de jos în sus, baza fiind formată pe braţul mobil al dispozitivului.

Compania Carbon3D a fost înfiinţată abia în 2013 şi totuşi nu a dezvăluit tehnologia C.L.I.P. pentru a porni un proiect de Kickstarter sau pentru a strânge fonduri din crowdfunding. Fondatorul companiei, Dr. Joseph DeSimone (chimist premiat cu distincţia Lemelson-MIT) a reuşit să atragă investitori precum Sequoia Capital, una dintre cele mai mari şi mai vechi firme de investiţii din lume. În total, alături de Sequoia şi Silver Lake Kraftwerk, Carbon3D a strâns 41 de milioane de dolari pentru a dezvolta noua metodă de imprimare 3D. Momentan nu ştim cât va dura până când vom vedea imprimate C.L.I.P. pe piaţă, însă având în vedere că se lucrează deja de câţiva ani pentru a crea o variantă comercială a tehnologiei, probabil că nu va trebui să mai aşteptăm foarte mult.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult