Cobi: robotul care poate să vaccineze oameni automat. VIDEO

07.11.2021

Cobionix, o companie de robotică din Canada, fondată în cadrul Universității din Waterloo, propune un robot care poate administra automat vaccinuri: Cobi. Soluția lor este un braț robotic, echipat cu un ecran, senzori 3D și un instrument de injecție fără ace, care ar putea vaccina mai rapid și mai eficient un număr mai mare de oameni. Robotul este realizat pentru a putea fi folosit pentru diverse scopuri, putând fi reprogramat și pentru alte activități, fiind necesară schimbarea instrumentului activ.

Robotul Cobi poate să vaccineze persoane fără intervenția unui utilizator uman

În ciuda faptului că robotul Cobi ar trebui să scadă din frica persoanelor, folosind o soluție fără ace, faptul că un robot te poate injecta automat ar putea fi și mai înfricoșător pentru cei care sunt oricum speriați de injecții. Robotul poate să afișeze pe ecran instrucțiunile pentru fiecare pacient în parte, iar brațul robotic poate să se apropie automat de zona în care este necesară injecția și să administreze serul.

Acest lucru este posibil datorită unui senzor LiDAR care face o „hartă” 3D a pacientului în timp real, analizează zona în care este necesară injecția și se apropie de piele. Pentru a se asigura de identitatea pacientului, robotul poate fi echipat cu tehnologie de recunoaștere facială, iar injecția se face printr-un orificiu subțire cât firul de păr la presiune mare, serul ajungând în țesutul pacientului rapid și fără durere.

Robotul Cobi ar putea fi folosit în viitor în cazul în care pandemia de COVID-19 se prelungește, iar noi doze de vaccin vor trebui administrate la 6 sau 12 luni. Astfel, costurile de vaccinare ar putea scădea semnificativ, nefiind necesar ca un număr la fel de mare de medici sau asistenți medicali să fie asignați centrelor de vaccinare.

Desigur, se preconizează că în viitor, astfel de dispozitive se vor găsi în multe spitale pentru astfel de operațiuni de rutină precum injecții sau vaccinuri.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult