Cum arată pandemia de coronavirus din satelit. Imagini rare, nemaivăzute până acum

16.04.2020
Cum arată pandemia de coronavirus din satelit. Imagini rare, nemaivăzute până acum

Impactul carantinei pentru Coronavirus se vede cel mai bine în imaginile obținute din satelit.

În timp ce oamenii obișnuiți rămân fără job-uri și au tot mai mule motive de îngrijorare pentru ziua de mâine, ecosistemul natural este probabil cel mai mare beneficiar, marile metropole urbane fiind acum sub un cer perfect curățat, complet eliberate de smog-ul care le sufoca pe de-a-ntregul acum nici două luni de zile.

Studiind imaginile prin satelit centralizate de un grup numit Humanitarian OpenStreetMap (HOT), folosite în alte situații pentru a coordona echipele de intervenție în zone izolate, neacoperite în timp real de serviciile tradiționale de imagistică prin satelit, putem vedea cum majoritatea drumurilor și marile parcări publice sunt complet pustii. Zone turistice în mod normal foarte aglomerate par complet părăsite de vizitatori, amintind de vremuri în care populația planetei era mult mai puțin numeroasă.

Înființat în anul 2010, grupul HOT centralizează imagini oferite de voluntari pentru alcătuirea de hărți cu informații cât mai recente pentru locațiile cu deficit de informații geospatiale, extrem de utile în situațiile de dezastru. Și cum actuala pandemie de Coronavirus intră perfect în această categorie, hărțile centralizate pe OpenStreetMap reprezintă o resursă importantă de informare, pe care și curioșii o pot consulta în mod gratuit.

Până la finalul după-amiezii de la 8 aprilie, 1462 de persoane au contribuit cu imagistică referitoare la Covid-19, marcând 200500 de clădiri și au trasând peste 4800 kilometri de drum.

La nivel global, datele sunt folosite și pentru a sprijini eforturile Organizației Mondiale a Sănătății. În sectorul privat, colaborarea cu un grup numit GRID3 este folosită pentru a estima așezămintele și populația din țările în curs de dezvoltare.

Imaginile obținute la rezoluție suficient de mare pentru a distinge o coală hârtie așezată pe jos sunt îndeosebi folositoare pentru observarea zonelor izolate, inaccesibile folosind alte instrumente de observație prin satelit.

Printre descoperirile făcute cu ajutorul hărților OpenStreetMap se numără și multe secrete pe care guvernele lumii le-ar dori păstrate secrete, cum ar fi gropile comune săpate pentru victimele COVID-19 din Iran, sau spitale de campanie construite în Rusia pentru preluarea bolnavilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News