Cum arată noile drone din carton folosite de Ucraina. Se asamblează într-o oră și pot acoperi 120km

30.08.2023
Cum arată noile drone din carton folosite de Ucraina. Se asamblează într-o oră și pot acoperi 120km

Fabricată în Australia, cea mai ieftină dronă pentru uz militar vine cu electronică refolosibilă și fuzelaj decupat din carton, produsul livrat în formă pliată putând fi asamblat și gata de folosire în aproximativ o oră.

Denumită Corvo PPDS, drona proiectată pentru aplicații de recunoaștere și livrare poate fi transportată „la palet” până aproape de linia frontului și adaptată pentru a livra încărcături explozive. În funcție de complexitatea electronicii instalate, dronele pot fi controlate de la distanță sau programate pentru a lovi ținte aflate la până 120 km distanță. În timp ce viteza de zvor limitată la 60 km/h le prezintă drept ținte ușoare, costul aproximativ 3500 dolari per bucată (foarte mic pentru un echipament militar dedicat și cu asemenea rază de acoperire) le recomandă pentru operațiuni de hărțuire a inamicului.


Capabilă să transporte încărcături de până la 3Kg, Corvo PPDS probabil că nu poate distruge dintr-o sigură lovitură vehicule precum tancuri, însă poate compromite iremediabil ținte staționare de mare valoare, precum depozite de muniții, avioane și elicoptere militare.

Folosite în misiuni de aprovizionare, dronele pot fi recuperate odată cu cargoul transportat, militarii păstrând doar electronica valoroasă, fuzelajul din carton-cerat fiind tratat ca un consumabil de înlocuit.

Potrivit specificațiilor listate pe site-ul producătorului, structura fuzelajului este de fapt o combinație între carton cerat pentru impermeabilitate, cu interior din spumă poliuretanică. Totodată, anumite rotunjite, precum muchiile aripilor, sunt confecționate tot din spumă ramforsată.

Un alt avantaj al construcției din carton și spumă este amprenta foarte redusă pe radarele inamice. Doar anumite elemente precum motorul, acumulatorul și elicea propulsoare reflectă undele radar, acest tip de dronă putând avansa mult în spatele liniilor inamice. De altfel, zvonuri circulate pe blogurile militare din Rusia susțin că aparatul este folosit deja pentru atacarea aeroporturilor militare rusești.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult