Cum să prelungești viața unei centrale termice

21.06.2020
Cum să prelungești viața unei centrale termice

Absolut necesară pentru siguranța confortului termic, la bloc sau la casă, centrala termică este unul din accesoriile pentru locuință care nu vrei să se strice niciodată. Iată cum îi poți să prelungești viața unei centrale termice cu minim de efort și cheltuială în plus.

Fie că este pe gaz, lemne, sau electrică, centrala termică poate fi o investiție costisitoare. Nu doar cumpărarea și instalarea unei centrale termice pune presiune pe bugetul familiei, dar și reparațiile, mai ales atunci când vizează componente costisitoare defectate în afara perioadei de garanție.

Iată câteva reguli și recomandări care te pot ajuta să eviți dușurile cu apă rece și nopțile de iarnă fără căldură în calorifere, în timp ce aștepți vizita tehnicianului de reparații centrale termice:

Pentru instalare centrale termice

Atunci când instalezi centrala termică, asigură-te că lucrezi cu un meseriaș care se pricepe și ai grijă să instalezi pe circuitele de încălzire și alimentare cu apă toate filtrele opționale.

Astfel, ai nevoie de filtru magnetic anti-calcar pe circuitul de alimentare cu apă rece + filtru Y de impurități. Opțional, daca știi că apa în zona ta are un conținut foarte mare de calcar, poți opta pentru un filtru anti-calcar cu polifosfați sau cu gel. Acesta implică un cost suplimentar cu realimentarea periodică a rezervei de substanță activă, dar te va scuti de reparații și mai costisitoare mai târziu.

Pe circuitul de încălzire ai nevoie de încă un filtru Y pentru reținerea impurităților + filtru antimagnetită, care să rețină pilitura de fier și rugina desprinsă din pereții caloriferelor din oțel. Cel din urmă este ceva mai costisitor (preț 200-400 Lei), dar omiterea sa este în special dăunătoare pentru centralele în condensare, pilitura de fier acumulându-se sub formă de mâl pietrificat pe pereții schimbătorului de căldură. Datorită faptului că pasajele de trecere în schimbătoarele de căldură pe condensare sunt optimizate pentru maximizarea transferului termic și au o secțiune mai îngustă decât la centrale termice convenționale, riscul de colmatare este foarte mare. În cazul defectării schimbătorului primar de căldură, costul reparației poate fi o bună parte din prețul unei centrale noi.

Urmând testelor inițiale de presiune, adaugă la umplerea instalației de încălzire și un aditiv pentru protejarea circuitului de încălzire. Ales corespunzător, acesta va acționa ca un agent anti-coroziv și va bloca depunerile de calcar și reziduuri feroase pe toată durata de viață a centralei termice. Foarte important: dacă apa de la robinet este bogată în calcar, optează pentru umplerea instalației cu soluție de apă demineralizată + aditiv special sau antigel.

Nu te zgârci la achiziționarea caloriferelor. Solicită dimensionarea puterii radiante folosind ca bază de plecare o temperatură cât mai scăzută a agentului termic. Un calorifer mai mare va proteja centrala termică, permițând reglarea unei temperaturi mai scăzută a agentului termic. În plus, funcționarea eficientă în regim de condensare va aduce economii de 10%-15% în factura lunară la gaze.

Cum prelungești viața unei centrale termice vechi

Odată ce ai pus în funcțiune centrala termică, poți reduce depunerile de calcar pe schimbătorul de căldură secundar setând temperatura apei calde exact la nivelul optim pentru îmbăiere. Practica combinării cu apă rece de la robinet cauzează atât risipă de energie prin forțarea centralei termice într-un regim de temperatură mai putin eficient, cât și amplificarea depunerilor pe suprafețele de transfer termic,

La încălzirea locuinței, setează cea mai mică temperatură a agentului termic, care îți permite totuși să obții o temperatură confortabilă în încăperi. Este mai confortabil și economic să menții o temperatură constantă în încăpere decât să ai cicluri intermitente de încălzire rapidă. Centrala va lucra mai eficient cu un regim de temperatură scăzut iar componentele acesteia vor fi mai puțin expuse stresului termic și depunerilor. Iar dacă circuitul de încălzire este corect protejat prin filtrare și aditivare, uzura pompei de circulație a apei va fi neglijabilă.

Obligatoriu, filtrele vechi și robineții de trecere se schimbă dacă înlocuiești centrala termică cu alta nouă.

Respectă intervalele de revizie prescrise de producător

În general, la doi ani, revizia centralei termice este importantă atât pentru siguranța familiei tale, cât și pentru prelungirea duratei de viață a centralei prin diagnosticarea și remedierea defectelor ascunse. La fel ca o mașină uzată, o centrală termică ieșită din parametrii poate ajunge să funcționeze ineficient din cauze multiple.

Curățarea depunerilor de funingine pe schimbătorul de căldură și circuitul de ventilație nu este importantă doar la centrale pe lemne, acestea acumulându-se și în focarul unei centrale pe condensare. reducând eficiența transferului de căldură. În plus, cele din urmă au prevăzute și o instalație pentru drenarea condensului, care în timp se poate înfunda.

Filtrele de tip Y cu sită trebuie curățate măcar o dată la doi ani, iar cel pentru magnetită la 3 luni (în mod ideal). Neglijarea acestei operațiuni poate cauza defectarea pompei de circulație și pierderea eficienței filtrului anti-magnetită, cu efecte adverse asupra schimbătorului de căldură al centralei termice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult