Cum va deveni reţeaua electrică inteligentă şi personalizată

Cum va deveni reţeaua electrică inteligentă şi personalizată

Faptul că societăţile dezvoltate consuma din ce în ce mai multă energie, o parte din aceasta fiind risipită fără nici o justificare, nu mai este demult o noutate pentru nimeni. Un grup de cercetători britanici, mai isteţi şi mai utili decât colegii lor care umplu paginile ziarelor cu nonsensuri, au anunţat că lucrează la un sistem software menit să facă din economisirea energiei o activitate uşoară şi accesibilă.

Informatizarea infrastructurii de bază nu este o noutate pentru englezi, British Gas oferind deja o soluţie software pentru controlul şi monitorizarea de la distanţă a instalaţiilor de încălzire. O apropiere similară are şi soluţia dezvoltată în cadrul universităţii din Southampton de către o echipă condusă de Nick Jennings, acesta fiind deja testată pe studenţii care au fost interesaţi de acest subiect.

Un prototip al unui sistem inteligent de analiza a consumului

Spre deosebire de alte tehnologii software, soluţia dezvoltată de britanici este una inteligentă, care analizează consumul de energie din cadrul unei reşedinţe şi sugerează metode de economisire a acesteia, mergând chiar până la recomandarea unor produse noi care trebuie achiziţionate pentru eficienţa lor energetică. Consumatorii casnici vor putea primi sugestii şi pentru alegerea unor alte planuri tarifare, a unor alţi furnizori de energie electrică sau sfaturi particularizate în funcţie de profilul de utilizare creat de sistem care îi vor putea ajuta să economisească energie.

Implementate într-un mediu privat, aceste soluţii pot oferi şi o componentă socială, şi ea experimentată în prezent în cadrul universităţii, utilizatorii risipitori urmând să fie supuşi oprobriului celor apropiaţi în urma comparaţiei consumului şi economiei afişate.

Get Adobe Flash player

Acest efort pentru crearea unei infrastructuri moderne, menite să ne ajute să trecem printr-o perioadă în care combustibilii fosili devin tot mai scumpi iar energia verde este încă prea scumpă, face parte dintr-un efort mult mai amplu al Marii Britanii de modernizare a reţelelor electrice curente. Dublate de un canal de comunicaţie bidirecţional, viitoarea reţea energetică naţională din Marea Britanie va permite actualizarea în timp real a consumului, controlul de la distanţă al consumatorilor şi ajustarea simplă a consumului în perioadele de vârf.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News