Demonstrație de agricultură high-tech? Cum funcționează primul laser care tunde iarba

08.09.2022
Demonstrație de agricultură high-tech? Cum funcționează primul laser care tunde iarba

Oricine stă la curte și are măcar puțină grădină știe că iarba trebuie tunsă destul de des, dacă nu vrei ca proprietatea să fie năpădită de buruieni.

Soluția cea mai la îndemână este achiziționarea unui aparat de tuns iarba. Chiar și cele mai ieftine modele pot face treabă destul de bună, dacă suprafața de acoperit nu este foarte mare. Însă cu excepția soluțiilor complet robotizate, foarte scumpe, îngrijirea gazonului rămâne o activitate care presupune timp pierdut cu manevrarea unui echipament nu foarte silențios.

Dar cum ar fi dacă ai putea obține același rezultat fără pic de zgomot, prin simpla instalare a unui gadget care să facă toată treaba de la distanță.

Asemănător unui dispozitiv de stropire a grădinii, laserul acționat prin mișcări stânga/dreapta primite să rezolve definitiv problema buruienilor, impunând o înălțime maximă la care aceste pot crește înainte de a fi „topite”.

Demonstrat pe durata întregii zile, sistemul nu este rapid, dar face treaba în mod complet silențios „secerând” orice fir de iarbă sensibil la radiația luminoasă de mare intensitate.  Dezavantajul? Sistemul nu este tocmai prietenos cu animale de companie sau copii care ar putea veni să se joace în grădină, ambii riscând orbire permanentă la orice contact cu fasciculul laser. Un alt dezavantaj ar fi că în cazul grădinilor lovite de secetă, iarba uscată ar putea să ia foc, în loc să cadă secerată. În cele din urmă, chiar și în cazul unei tăieri reușite, cineva tot va trebui să strângă iarba arsă, dar nu și tăiată pe de-a dreptul . Altfel spus, metoda este eficientă doar la prima utilizare, urmând ca acumularea materiei vegetale să ridice din nou problema intervenției umane.

Cât despre specificațiile tehnice ale echipamentului, acesta este un laser de 40W cu lumină albastră, extras dintr-un echipament comercial folosit la tăierea și gravarea de materiale. De peste 8000x mai puternic decât un laser pentru divertisment, echipamentul ar putea fi la fel de bine folosit ca și armă, dacă un alt entuziast decide să configureze dispozitivul de tip gimball pentru a ținti fețele vizitatorilor nepoftiți, în loc de iarba aflată la nivelul solului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult