Deţinuţii dintr-o închisoare americană au furat 225.000 de dolari pentru a cumpăra jocuri pentru tabletă

30.07.2018
Deţinuţii dintr-o închisoare americană au furat 225.000 de dolari pentru a cumpăra jocuri pentru tabletă

Întrucât accesul la tehnologie şi la internet pot fi considerate drepturi ale omului în secolul 21, închisorile din Statele Unite au început să ofere deţinuţilor tablete cu acces limitat la internet, pe care pot asculta muzică şi pot rula jocuri cumpărate din banii lor. Era doar o chestiune de timp însă până când aceştia reuşeau să treacă peste limitările software impuse şi să facă ceva ilegal cu tabletele. Într-o închisoare din Idaho, 50 de deţinuţi au reuşit să facă o pagubă de 225.000 de dolari pentru a-şi alimenta conturile personale de pe tablete.

Tabletele JPay (foto) sunt dispozitive destul de simple şi limitate în peformanţă şi capabilităţi. Acestea sunt realizate special pentru sistemul corecţional din SUA, unde sunt folosite de deţinuţi pentru a citi ştirile şi pentru a putea schimba mesaje cu familia sau prietenii prin e-mail. La capitolul entertainment, acestea pot reda muzică şi jocuri simple, distribuite folosind sistemul de plăţi JPay, care este alimentat din banii deţinuţilor.

Aceştia au descoperit însă o vulnerabilitate în sistemul de plăţi care le permitea să alimenteze bani în conturile lor fără să plătească. Nu este clar de unde erau „furaţi” banii, însă majoritatea deţinuţilor care au reuşit să beneficieze de acest „hack” şi-au alimentat conturile cu sume de peste 1.000 de dolari, recordul fiind un deţinut care avea în cont puţin sub 10.000 de dolari. Comunicatul oficial spune că sursa banilor nu erau fonduri publice, iar aproximativ 65.000 de dolari au fost deja recuperaţi.

Cei care au folosit tabletele în moduri ilegale vor continua să aibă acces la acestea pe perioada încarcerării, însă vor primi pedepse disciplinare şi ar putea pierde alte privilegii, sau vor fi mutaţi la un nivel de securitate ridicat. De asemenea, accesul la descărcarea de muzică şi jocuri a fost suspendată pe conturile lor, e-mail-ul şi ştirile fiind încă disponibile. Aceştia vor trebui să plătească către JPay suma pe care au „furat-o” pentru a cumpăra conţinut.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult