Dezvoltatorul ARM doreşte să implanteze microprocesoare în creierul oamenilor

18.05.2017
Dezvoltatorul ARM doreşte să implanteze microprocesoare în creierul oamenilor

Numite şi wetware, implanturile ar urma să servească drept interfaţă între creierul uman şi o nouă generaţie de proteze menite să redea mobilitatea persoanelor cu dizabilităţi.

ARM Holdings şi Center for Sensorimotor Neural Engineering (CSNE) din cadrul Universităţii din Washington au anunţat un parteneriat pentru dezvoltarea de produse system-on-a-chip (SoC) implantabile în creier, având rolul de a recepţiona şi interpreta semnalele electrice emise de neuroni, adaptându-le pentru controlarea protezelor.

Una din limitările care împiedică folosirea eficientă a protezelor avansate este lipsa răspunsului senzorial. Astfel, în timp ce este tehnic posibilă dezvoltarea unor proteze pentru mâini suficient de versatile pentru a manevra obiecte, lipsa senzaţiei la atingere şi forţa exercitată asupra obiectelor face extrem de dificilă folosirea acestora în mod eficient. Noile chip-uri ARM ar putea rezolva această problemă oferind comunicaţie bidirecţională între creier şi implanturile protetice.

Momentan, principala provocare care trebuie depăşită este aducerea consumului de energie şi căldura generată de implanturi la un nivel rezonabil. Pentru scopul propus, ARM va miza pe îmbunătăţirea actualului nucleu Cortex-M0 – cel mai mic procesor din oferta companiei. În cele din urmă, acestea vor putea funcţiona ca şi implanturi complet autonome, generând energia necesară pentru alimentare folosind glucoza din sânge şi comunicând cu protezele prin semnale radio.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult