Disney perfecționează Deepfake-ul și oferă o demonstrație pe măsura așteptărilor

30.06.2020
Disney perfecționează Deepfake-ul și oferă o demonstrație pe măsura așteptărilor

Puțini s-ar gândi la asocierea Disney-Deepfake ca la o rețetă pentru viitoare producții cinematografice de succes. Însă potrivit demonstrației pe cât de surprinzătoare, pe atât de tulburătoare, oferită de studiourile Disney, filmele cu actori cvasi-anonimi, dar care „poartă” fețele unor personaje cunoscute și celebre, reprezintă viitorul.

Studiourile Disney aduc tehnologia Deepfake în industria cinematografică

Clipurile Deepfake reprezintă deja un subiect foarte controversat, tehnologia pusă la îndemâna amatorilor fiind folosită deja pentru realizarea de falsuri pornografice convingătoare cu vedere, defăimarea fostelor iubite și obișnuitele știri din categoria Fake News, susținute acum cu dovezi video la fel de false. Precum Google, Twitter, Facebook și Pornhub au luat deja măsuri pentru stăvilirea avalanșei de clipuri Deepfake, însă asta nu a descurajat abandonarea tehnologiilor de falsificare a realității.

Dimpotrivă, studiile continuă cu și mai bună finanțare în laboratoarele marilor studiouri de filme, care văd în tehnologia Deepfake un potențial uriaș de exploatat cu viitoarele producții cinematografice.

Într-un articol recent publicat, Studiourile Disney Research descriu cum au combinat un nou algoritm progresiv de inteligență artificială, cu tehnologii proprietare de stabilizare și efecte de iluminare pentru a substitui în mod extrem de convingător fețele participanților la un experiment video.

În forma întâlnită anterior, tehnologia Deepfake s-a concentrat pe transferul cât mai lin al trăsăturilor faciale, scopul direct fiind cel de a face o față să arate ca a altei persoane, ignorând complet ce se întâmplă în imagine mai departe de limitele feței. Așa se face că multe deepfake-uri sunt deconspirate de potrivirea imprecisă cu fizionomia persoanei vizate și mișcări nenaturale care par deconectate de cele ale „corpului gazdă”. Disney speră să elimine aceste neajunsuri, pe de o parte, crescând rezoluția feței falsificate de la 256×256 pixeli la 1024×1024 pixeli, mult mai convingător reprezentată pe ecrane de rezoluție înaltă.

În mod evident, algoritmii AI folosiți de Disney sunt mult mai rafinați. Chiar și alăturate clipurilor originale, falsurile create nu pot fi identificate cu ușurință și în mod evident sunt mult mai rafinate decât „producțiile” Deepfake întâlnite până acum.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News