Două orașe din Europa pot acum comunica în timp real prin PORTAL, ecrane video instalate în public

31.05.2021
Două orașe din Europa pot acum comunica în timp real prin PORTAL, ecrane video instalate în public

Două orașe din Europa, Vilnius și Lublin din Lituania, respectiv Polonia, au creat un portal care le conectează. Nu este genul de portal care te poate transporta dintr-un loc în altul într-o clipă, la fel ca în filme SF precum Stargate, dar ideea din spatele acestui proiect numit sugestiv „PORTAL”, este conexiunea dintre oameni aflați la distanță. Portalurile sunt instalate în cele două orașe în zone de mare circulație și sunt echipate cu camere video și ecrane mari, rotunde.

Proiectul PORTAL încearcă să aducă împreună oameni din locuri diferite

Cele două portaluri sunt instalate în Vilnius în apropierea stației de tren a orașului, iar în Lublin se află chiar în piața centrală. Astfel, un număr cât mai mare de persoane vor vedea portalurile și vor putea interacționa cu ele. Ideea este că acestea sunt permanent pornite și oricine trece pe lângă ele pot vedea ca printr-un portal exact ce se întâmplă la 600 km depărtare în altă țară. Fiind un flux video live, persoanele care se află simultan în fața celor două portaluri vor putea interacționa.

Chiar dacă design-ul nu este tocmai similar cu cel din filmele Stargate, ideea este similară. Din păcate, nu avem încă tehnologia de a teleporta materie de pe o parte pe cealaltă. Internetul de mare viteză din prezent permite însă un flux video stabil și rapid, care asigură un semnal video de calitate și fără întârzieri.

Proiectul PORTAL a fost realizat de către inginerii LinkMenu, care lucrează din laboratoarele Vilnius Gediminas Technical University. Realizarea proiectului și implementarea lui a durat cinci ani. Inițiatorul proiectului, Benediktas Gylys, președintele Benediktas Gylys Foundation, spune că astfel de inițiative pot crea „poduri” între oameni:

„Dacă ne uităm cu atenție, nu este o lipsă de oameni de știință excelenți, activiști, lideri, cunoaștere sau tehnologie care ne pune în dificultate. Problemele sunt tribalismul, lipsa de empatie și percepția îngustă a lumii, care este de multe ori limitată la hotarele țării. De aceea am decis să aducem ideea PORTAL la viață: este un pod care unifică și o invitație de a ne ridica asupra prejudiciilor și neînțelegerilor care își au locul în trecut. Este o invitație pentru a ne ridica deasupra iluziei > și >”.

sursa: Vilnius

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult