Ecranul touch al telefonului mobil, în rol de tester ad-hoc pentru puritatea apei

26.07.2021
Ecranul touch al telefonului mobil, în rol de tester ad-hoc pentru puritatea apei

Ecranul touch al telefonului mobil poate fi folosit pentru a măsura puritatea apei, ajutându-te să deosebești sursele de apă potabilă de cele potențial riscante.

Bazate pe inducție capacitivă pentru detectarea comenzilor tactile, ecranele touch pot teoretic să măsoare conductivitatea electrică a oricărei substanțe cu care intră în contact, inclusiv picături de apă dintr-o sursă a cărei puritate ai vrea să o verifici.

Este bine cunoscut faptul că apa încărcată de particule și săruri este puternic electroconductoare, în timp ce apa purificată, fără săruri dizolvate sau particule în suspensie, este mai degrabă un izolator pentru electricitate. Dispozitivele de tip TDS Meter, foarte puțin costisitoare, pot măsura cu acuratețe excelentă această proprietate, indicele oferit reprezentând cu destulă acuratețe nivelul de puritate al sursei de apă. Însă acesta funcționează cu ajutorul unor electrozi metalici care intră în contact direct cu lichidul a cărui conductivitate este măsurată. În schimb, ecranul touch al telefonului mobil este doar o suprafață de sticlă pe care măsurătorile sunt realizate în mod indirect.

Totuși, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge, sensibilitatea ecranului tactil este comparabilă cu echipamentele tipice de laborator, ceea ce ar putea face măsurătorile posibile cu o banală aplicație pentru smartphone.

În experimentele lor, cercetătorii au plasat diferite lichide pe ecran pentru a măsura modificarea de capacitanță, înregistrând măsurătorile pentru fiecare picătură folosind software-ul standard de testare a ecranului tactil. Experimentele au arătat o progresie liniară a conductivități măsurate pentru lichidele testate, valorile măsurate atingând saturație la un nivel suficient de mare, ideal pentru detectarea contaminării ionice în apa de băut.

Ecranele touch pentru smartphone-uri sunt acoperite într-o rețea de electrozi transparenți, poziționați imediat sub stratul de sticlă. Atunci când degetul perturbă câmpul electric local al electrozilor, telefonul interpretează modificarea ca pe o comandă touch.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult