Efectele pe care încă le au asupra astronautului Scott Kelly cele 340 de zile petrecute în spaţiu

10.10.2017
Efectele pe care încă le au asupra astronautului Scott Kelly cele 340 de zile petrecute în spaţiu
Scott Kelly este americanul care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu, mai precis 340 de zile consecutive. O misiune pe Staţia Spaţială Internaţională durează de obicei 5-6 luni. Şederea în cosmos a avut şi câteva efecte pozitive asupra lui. Kelly s-a întors pe Terra mai înalt şi mai tânăr. Pe fondul lipsei gravitaţiei, coloana vertebrală a lui Kelly s-a alungit, iar bărbatul ea, la întoarcerea pe pământ, mai înalt cu puţin peste 5 cm. Între timp el a revenit la înălţimea normală. Mai mult, Scott era mai tânăr cu 8,6 milisecunde decât ar fi fost dacă stătea pe Pământ în tot acel timp. Asta deoarece, potrivit teoriei lui Einstein privind dilatarea timpului, pentru obiectele care se mişcă cu viteză mai mare timpul trece mai încet. Kelly s-a aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, care orbitează în jurul Terrei cu o viteză de peste 28.000 de km/h. Acestea sunt efectele pozitive. Din nefericire, Kelly resimte încă efectele negative ale timpului îndelungat petrecut la gravitaţie zero, la 19 luni după ce s-a întors. 
 
În primul rând, Kelly a trebuit să se reacomodeze cu multe dintre lucrurile obişnuite pe Pământ: mesele în familie, discuţiile cu cei dragi sau zgomotele din viaţa de zi cu zi. Toate acestea i s-au părut la început străine şi obositoare. Chiar şi senzaţia gravitaţiei care îl ţinea în scaun i s-a părut ciudată. Mai mult, de fiecare dată când vrea să aşeze un tacâm pe masă, o parte din mintea lui caută o bandă velcro sau una adezivă de care să o ataşeze pentru a o ţine pe loc. 
 
Totodată, lui Kelly îi este încă greu să se acomodeze cu mersul, care îl oboseşte încă. În primele luni după revenirea la gravitaţie toate părţile corpului l-au durut. Toate încheieturile şi muşchii lui „au protestat” împotriva gravitaţiei, iar deseori simţea zvâcniri în corp. De multe ori Kelly a simţit senzaţie de greaţă şi a avut dificultăţi în a dormi. Este posibil ca astronautul să nu-şi mai revină niciodată complet, deoarece toate aceste simptome încă mai persistă. 
 
 
Toate aceste efecte arată cât de dificilă va fi colonizarea altor planete, precum Marte. Oamenilor care vor petrece mult timp acolo (mulţi ani) le va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, să revină pe Pământ şi să se readapteze la viaţa de aici. Pentru mulţi temerari călătoria spre Marte va fi, probabil, una cu bilet doar pentru dus. 

Elon Musk, şeful companiei private SpaceX, şi-a propus să ducă oameni pe Marte până în 2024. Este posibil ca acest lucru să nu fie posibil, tocmai din cauza faptului că se cunosc încă foarte puţine lucruri despre efectele vieţii îndelungate în spaţiu asupra oamenilor. Cu sistemele de propulsie chimice actuale o călătorie până la Marte ar dura 18 luni. Dus-întors înseamnă 36 de luni. 

Datele colectate de la Scott Kelly vor fi analizate zeci de ani de acum încolo. 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult