Ferestrele viitorului sunt aproape de realitate: pot genera energie şi îşi schimba opacitatea prin apăsarea unui buton

21.11.2016

Cercetătorii de la Institute for Research in Electronics and Applied Physics, din cadrul University of Maryland, au conceput ferestre inteligente capabile să genereze energie electrică, dar şi să îşi schimbe opacitatea automat sau prin simpla apăsare a unui buton.

 

Ferestrele pot stoca energia în acumulatori pentru a fi folosită mai târziu. Tehnologia foloseşte o matrice din polimer îmbibată cu cristale lichide şi un înveliş amorf din silicon, similar cu cel utilizat la panourile solare. Acestea sunt prinse ca într-un sandviş între straturi de sticlă.

Când sunt oprite, în zilele însorite, cristalele dispersează lumina, iar geamurile devin opace. Atunci când cristalele sunt pornite, în zilele cu cer acoperit, lumina poate trece uşor prin ferestre.

 

 

Avantajul acestor ferestre este că elimină necesitatea instalării de draperii sau jaluzele. Utilizatorii pot avea parte de intimitate în camera în care se află prin simpla apăsare a unui buton.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult