Fotbal: totul despre tehnologia care elimină greşelile de arbitraj

Fotbal: totul despre tehnologia care elimină greşelile de arbitraj

Sportul rege, fotbalul, a fost ţinut departe de tehnologiile de asistenţă electronică introduse cu mulţi ani în urmă în tenis, atletism şi chiar snooker. După cum bine ştim, arbitrii judecă după ochi fazele şi, nu de puţine ori, influenţează într-un mod negativ rezultatul şi implicit spectacolul.

Cele mai frecvente situaţii sunt faulturile în careu nesancţionate (sau simulările considerate fault), offside-urile judecate în mod eronat şi, nu în ultimul rând, neacordarea golurilor când mingea a depăşit linia porţii.

Pentru această din urmă situaţie, FIFA a decis introducerea unor sisteme electronice de semnalizare. În faza iniţială, au fost testate nu mai puţin de nouă sisteme de urmărire/determinare a poziţiei balonului, însă doar două au fost în cele din urmă aprobate.

Este vorba despre tehnologiile GoalRef şi Hawk Eye, care vor fi introduse în fotbal sub numele de Goal Line Technology (GLT). Ce presupune această implementare şi cum funcţionează? Este destul de simplu de explicat, mai ales prin prisma faptului că una dintre tehnologii – Hawk Eye („ochi de vultur”) ne este cunoscută din tenis. Cei care nu urmăresc meciurile de tenis probabil că nu ştiu ce semnifică şi la ce e bun acest Hawk Eye.

Pe scurt, Hawk Eye reprezintă un sistem de camere video (şase – opt camere ultra performante) conectate la un software care, prin triangulare, compune o secvenţă cinematică 3D ce stabileşte traiectoria, poziţia mingiei de tenis şi punctul ei de contact de pe teren. Astfel, la cererea jucătorilor, arbitrul poate apela la acest sistem pentru a clarifica situaţiile incerte, la limită, când nu e sigur dacă mingea a atins sau nu linia.

În fotbal, Hawk Eye-ul face exact acelaşi lucru, doar că sistemul nu ia în calcul toată suprafaţa terenului ci doar pe linia porţii. Ne interesează în mod special dacă mingea a depăşit cu întreaga circumferinţă linia – adică dacă a fost sau nu gol.

Tehnologia Hawk Eye a fost dezvoltată de către Dr. Paul Hawkins şi finalizată în anul 1999. De atunci, a avut parte de îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte acurateţea, dar cu toate acestea este încă criticat de anumiţi jucători, cei mai cunoscuţi fiind Roger Federer şi Rafael Nadal.

Federer, deşi a criticat în mai multe rânduri Hawk Eye-ul utilizat în tenis, susţine acum introducerea acestei tehnologii în sportul rege.

A doua tehnologie aprobată de către IFAB, GoalRef, presupune introducerea unui microcip în balon şi a unor dispozitive care creează un câmp magnetic de slabă intensitate pe linia porţii. Când mingea depăşeşte linia cu întreaga circumferinţă, câmpul magnetic se schimbă, iar arbitrul este atenţionat printr-un sistem wireless (radio) de semnalizare. Mesajul este recepţionat pe ceas şi constă într-o vibraţie însoţită de textul „Goal”.

Ambele tehnologii au fost aprobate în unanimitate de către IFAB (International Football Association Board) şi urmează să se decidă când şi cum anume vor fi implementate. Nu este exclus ca sistemele să funcţioneze în paralel.

În clipul de mai jos ni se arată cum funcţionează tehnologiile GoalRef şi Hawk Eye.

Introducerea sistemului electronic de asistare pe linia porţii este un prim pas pentru un fotbal corect, nealterat de decizii eronate, subiective sau nu. Sigur, mai rămân încă multe alte aspecte care trebuie îmbunătăţite. Cum spuneam la început, mai sunt offside-urile care ar trebui asistate electronic şi, de ce nu, chiar şi cornerele.

De departe însă, cel mai complicat lucru (dacă nu chiar imposibil) este realizarea unui sistem electronic de semnalizare a faulturilor. Atenţie, vorbim de un sistem care să funcţioneze fără intervenţia unei persoane din exterior, altfel, sigur, toate aceste tehnologii nici nu şi-ar mai fi avut rostul. Pur şi simplu se putea alege un arbitru care să judece fazele controversate din afara terenului, pe baza reluărilor. Asta ar fi dus însă la fragmentarea jocului, iar în fotbal jocul este şi aşa foarte fragmentat.

Tehnologiile despre care am vorbit au avantajul că transmit rezultatul aproape instantaneu. Rămâne de văzut când vor fi puse în practică. FIFA nu a anunţat încă data la care GLT va intra oficial în fotbal. Până acum, ştim doar că a fost utilizat în cadrul unor meciuri-test.

Aşa ceva ar fi ajutat probabil „Generaţia de Aur” la Euro ’96, când în meciul Bulgaria – România nu ni s-a acordat un gol perfect valabil marcat de Dorinel Munteanu. Atunci, mingea a lovit transversala şi a căzut dincolo de linia porţii (cu toată circumferinţa, nu a existat contact cu linia) şi, cu toate acestea, golul nu a fost validat.

Astfel de situaţii s-au petrecut şi recent, la Euro 2012, când Ucrainei nu i s-a validat un gol marcat într-o situaţie similară, iar acest lucru a dus la eliminarea echipei gazdă din competiţie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News