Gadgeturile tale pe go4it.ro – Liviu

05.09.2007
Gadgeturile tale pe go4it.ro - Liviu

Ştiai că săptămâna aceasta este "Săptămâna gadgeturilor tale pe go4it.ro" ? Ce înseamnă asta? E simplu. Tu ne trimiţi un articolaş cu ce gadgeturi ai prin casă sau ce gadgeturi foloseşti în viaţa de zi cu zi, împreună cu părerile tale personale despre ele, iar noi promitem că ele vor apărea pe site.

Când? La sfârşitul acestei săptămâni, într-un colaj realizat din cele mai bune materiale de la voi. Cine poate trimite articole? Oricine, atât timp cât are ce prezenta şi are o atitudine pertinentă. Unde poţi trimite materialele? Pe această adresă de mail:

[email protected]

Ca observaţie, vă rog să trimiteţi materiale care să respecte regulile gramaticale ale limbii române literare. Ele pot fi însoţite desigur şi de poze. Cum articolul vă poate apărea pe site, un nume e şi el necesar, alături de o poză (aceasta e opţională…) a voastră. Nu uitaţi, aveţi şansa să apăreţi pe go4it.ro !!!

 

Şi a venit rândul meu să scriu despre gadget-urile mele… Dar de fapt, care este legătura dintre om şi gadget, de ce ne bucurăm ca nişte copii în faţa bradului de Crăciun atunci când ne luăm un telefon nou, un player MP3 nou sau orice mai intră în categoria deloc selectă a gadgeturilor? Să fie utilitatea pe care ne-o oferă produsul în sine? Să fie designul şi culorile? Sau pur şi simplu ne place să ne apropiem de obiecte prea mult, încât ajungem să ne creem dependenţă?

Acum sincer, cu câtă disperare ţipi, când ajungi la birou şi constaţi că ţi-ai uitat telefonul acasă? Nu că ai avea de dat sau de primit cine ştie ce apeluri importante, dar nu ai cu tine un simplu obiect în care ai investit, fără să-ţi dai seama, atâta pasiune.

Liviu Mihai

Sunt genul care se gândeşte mult înainte să cumpere şi care ia în calcul fucţionalitatea gadgetului raportată la preţ. Şi mai ales mă gândesc dacă investiţia este rentabilă comparativ cu ceea ce am deja. Când imi cumpăr un telefon nou, dincolo de raportul preţ-performanţă, mă gândesc dacă diferenţele dintre modelul pe care îl am şi cel pe care vreau să-l cumpăr se justifică din punctul de vedere al unui agent participant la actul de comerţ ce sunt. Cu alte cuvinte, dacă îşi merită banii.

Cel mai important gadget

Telefonul mobil este de departe cel mai important gadget pe care îl am. Asta deoarece a încetat de mult să fie un simplu telefon. Şi nu, nu este un smartphone deşi am avut de-a face cu numeroase telefoane inteligente, atât cu Windows Mobile, cât şi cu Symbian. Preţiosul meu este un Sony Ericsson K750i care îşi face datoria cu brio de doi ani încoace. Este cel mai logeviv telefon pe care l-am avut vreo dată. De obicei ţin mai puţin de un an un telefon.

Chiar dacă a costat mult la vremea respectivă (abia fusese lansat), pot să spun că Sony Ericsson K750i şi-a meritat fiecare bănuţ, fiind cea mai rentabilă investiţie în materie de gadget-uri pe care am făcut-o până în prezent. În opinia mea şi în funcţie de modul în care îl folosesc, K750i are 3 atuuri importante. În primul, o baterie care la 2 ani după ce l-am cumpărat mă ţine între 3 şi 5 zile. În al doilea rând, are pentru mine şi rolul de player MP3. Aplicaţia dedicată, chiar dacă nu se poate compara cu player-ul din sistemele Symbian, include toate funcţiile de care am nevoie: egalizator, shuffle, repeat, playlist, iar butoanele de volum folosesc şi la schimbarea melodiilor.

Cardul de 2GB pe care îl am e suficient, deocamdată. În al treilea rând, ca orice individ care respiră Internet, nu puteam să trăiesc fără să am Internet şi pe telefon. Browser-ul telefonului nu m-a mulţumit niciodată, de aceea am folosit pentru browsing Opera Mini. Singurul dejavantaj la acest capitol este lipsa suportului 3G, însă acum 2 ani era devreme pentru Internetul de mare viteză. Camera foto deşi era best-in-class la acea vreme, nu m-a impresionat niciodată, pentru că nu sunt un adept al pozelor făcute cu telefonul. Este utilă doar în cazuri de urgenţă.

Sony Ericsson K750i

După doi ani cu acelaşi telefon, vremea achiziţionării unuia nou se apropie la fel de repede ca salariul următor. În topul opţiunilor mele se află un alt model Sony Ericsson, de data aceasta un smartphone: P1. Are la bază Symbian 9.1 cu interfaţă UIQ 3, care este peste Symbian S60 sau Windows Mobile la ora asta, tastatură QWERTY (atipică), tocuhscreen de 2,6 inch, 3G şi un design serios care consider eu că mi se potriveşte.

Şi cei 3.2 MP ai camerei foto ar fi un atuu însă, aşa cum am spus, fotografiile făcute cu telefonul nu sunt tocmai hobby-ul meu. Singurul aspect care mă nemulţumeşte este că va trebui să-mi cumpăr alt card de memorie, deoarece P1 foloseşte Memory Stick Micro (M2). Astfel că, la cei aproximtiv 16 milioane cât costă în prezent la liber se mai adaugă puţin peste un milion pentru cardul de memorie care trebuie să fie tot de 2 GB.

Camera foto

Fotografia nu a fost niciodată una din pasiunile mele, decât în măsura în care s-a transformat în amintire. De aceea, am considerat că o investiţie într-o cameră super performantă sau chiar DSLR ar fi o decizie stupidă din partea mea. Acum am un Canon A510 (şi el cu un card de 2GB, SD de data aceasta), achiziţionat cu aproape 3 ani în urmă. Caracteristicile sale sunt modeste, rezoluţia limitându-se la 3.2MP (se poate compara cu Sony Ericsson P1 din acest punct de vedere) şi 3X zoom optic.

Nu am luat deocamdată în serios posibilitatea unui upgrade, însă la o primă privire prin magazinele virtuale m-ar tenta un Canon PowerShot S5 IS. Zoom-ul optic 12X, rezoluţia de 8MP şi suportul pentru SDHC (carduri SD cu capacităţi de peste 4GB) sunt caracteristicile care mă fac, la o primă vedere, să inclin către acest model. Ca şi în cazul telefoanelor mobile, râmăn la brandul cu care m-am obişnuit.

Canon A510

Boxe şi căşti

Şi tot de brand e vorba şi în cazul soluţiilor de sunet: boxele şi căştile. Ambele sunt Altec Lansing. Boxele, Altec Lansing 2100, încă mă mulţumesc, deşi au trecut de mult de prima tinereţe, iar până mă voi hotărâ să trec la un sistem 5.1 vor face în continuare parte din arsenalul meu. Bass-ul, claritatea sunetului şi nu în ultimul desing-ul sunt principalele aspecte care imi plac la ele. Ca şi colegul meu George, mă voi orienta probabil către Altec Lansing FX5051.

Am avut posibilitatea să le văd (mai bine spus să le aud) la lucru de mai multe ori şi ştiu ce le poate pielea. Au un subwoofer isobaric (ca cel folosit la sistemele audio pentru maşini) de 28 W, puterea totală ajungând la 89 W RMS. Claritatea sunetului este şi ea la nivel înalt şi din câte ştiu eu, Altec Lansing FX5051 este, deocamdată, primul şi singurul sistem audio 5.1 plug&play. Cu alte cuvinte, sunetul 5.1 îl ai imediat cum conectezi sistemul prin USB.

Altec Lansing 2100

La capitolul căşti pot să spun că stau chiar bine şi că nu am nevoie de un upgrade în viitorul apropiat. Sunt fericitul posesor al unei perechi de căşti cu microfon Altec Lansing AHS615. Se aud perfect (pentru pretenţiile pe care le am eu) în filme, muzică şi nu în ultimul rând World of Warcraft, unde şi microfonul joacă un rol important. Stau foarte bine pe cap şi beneficiază de o izolaţie eficientă. Pe fir au un modul care joacă rolul unui controller, în acelaşi timp fiind responsabil şi de efectul SRS-3D care poate fi activat cu ajutorul unei baterii. Controller-ul permite reglarea volumului, a microfonul şi activarea/dezactivarea efectului audio menţionat.

Altec Lansing AHS615

De-a lungul timpului am mai avut diverse alte gadget-uri (playere MP3, telefoane inteligente etc), însă momentan acestea îmi sunt suficiente. Împreună cu colegii mei, aştept să văd ce gadgeturi preferi şi tu.

Gadgeturile celorlalţi redactori go4it.ro
Urmărește Go4IT.ro pe Google News