Germania pune în circulație primele trenuri care se conduc singure

12.10.2021
Germania pune în circulație primele trenuri care se conduc singure

Potrivit operatorului feroviar Deutsche Bahn, noile trenuri construite de grupul industrial Siemens vor fi mai punctuale și mai eficiente energetic decât cele controlate de un operator uman.

Dificultățile tot mai mari pe care operatorii feroviari din Germania le au în atragerea de noi profesioniști pentru meseria mecanic de locomotivă și-ar putea găsi rezolvare cu ajutorul tehnologiilor de condus autonom, adaptate pentru condițiile rețelelor feroviare.

Patru astfel de trenuri sunt testate pe un traseu acoperind regiunea de nord a orașului Hamburg, cursele cu pasageri urmând să înceapă din luna decembrie folosind rețeaua existentă de căi ferate.

Deși astfel de trenuri complet autonome mai sunt folosite și în alte regiuni ale lumii, este prima dată când trenuri controlate exclusiv de computer vor împărți calea de rulare cu trenuri convenționale. Anterior, folosirea trenurilor autonome era luată în considerare doar pe trasee dedicate ce nu sunt deschise altui tip de trafic, în ideea oricărei situații la care un sistem computerizat ar putea reacționa într-un mod imprevizibil.

Proiectul pe care partenerii Siemens și Deutsche Bahn îl numesc premieră mondială face parte dintr-o inițiativă mai amplă de modernizare a rețelei de transport rapid din orașul Hamburg. Potrivit CEO-ului Deutsche Bahn, Richard Lutz, trenurile automatizate vor oferi ”un serviciu de tranzit” mai fiabil ”fără a construi nici măcar un kilometru de cale ferată nouă”.

„Facem transportul feroviar mai inteligent”, a declarat CEO-ul Siemens, Roland Busch, estimând că trenurile automate pot transporta „cu până la 30 la sută mai mulți pasageri, îmbunătățind semnificativ punctualitatea și economisind mai mult de 30 la sută energie”.

Deși noile trenuri sunt controlate prin tehnologie digitală și complet automatizată, un conductor va fi în continuare prezent pentru a supraveghea călătoriile efectuate cu pasageri la bord, asigurând funcționarea în condiții depline de siguranță.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult