Go4News: US Navy lansează foste camioane de pe portavioane pentru a testa noile catapulte

Autor: Adrian Popa 16.12.2016

US Navy are o modalitate deosebită de a testa noile catapulte cu ajutorul cărora va lansa avioanele şi dronele de pe portavioane. Aceste sisteme, aflate încă în faza de dezvoltare şi numite Electromagnetic Aircraft Launch System (EALS), au fost testate cu ajutorul unor vehicule realizate din camioane scoase din uz.

Un test recent a fost realizat, în prezenţa unui public destul de numeros, pe noul portavion Gerald R. Ford, în James River.

Noul sistem de catapultare, bazat pe un motor electric, nu a mai folosit până acum pe alte nave şi îl înlouieşte pe cel care folosea pistoane cu abur.

Marina americană doreşte să înlocuiască catapultele bazate pe abur deoarece acestea necesită un spaţiu mare sub punte, iar pentru pentru a fi operate este nevoie de apă dulce, deoarecea cea de mare este prea caustică. Mai mult, vechile catapulte nu pot lansa drone, pe când cele noi da.

În final, EALS va lansa aeronave cu o greutate de 36 de tone. Sistemul a lansat deja avioane de la sol, dar primul test pe mare cu aeronave adevărate va fi făcut în 2017.