Hieroglifele capitaliste

23.10.2007
Hieroglifele capitaliste

Abrevierea dateaza de pe vremea Comunitatii Europene (actualmente UE), de prin 1992. Indica faptul ca echipamentul cumparat corespunde unui numar de 25 de masuri de siguranta si interoperabilitate pentru Uniunea Europeana, Islanda, Norvegia si Liechtenstein.

Sunt doua litere pe dos si nicidecum un cuvant rusesc. Stampila se traduce prin Underwriters Laboratories Recognized Component; intr-un produs cu acest semn doar anumite componente sunt in regula din punctul de vedere al Underwriters Laboratories – o organizatie non-profit din USA ce se ocupa de testari si certificari (dupa vreo mie de proceduri).

Din cauza acestui semn ai putea ajunge in groapa sau macar la urgenta. Este unul de atentionare asupra pericolelor; cum ar fi cel de electrocutare, dar si la un posibil „tratament” cu acidul sulfuric din bateriile auto. Simbolul, standardizat de ISO, arata la fel in 155 de tari.

Il gasesti pe aproape orice dispozitiv digital. Cam orice asemenea echipament emite niste unde radio, de obicei la un nivel insignifiant; daca primeste aprobarea comisiei americane pentru controlul comunicatiilor electronice (Federal Communications Commission), atunci gadget-ul tau nu va crea interferente in vreun sprectru de radiofrecventa si nici nu-ti va dauna sanatatii prin cine stie ce campuri electromagnetice.

Plumbul este daunator, iar UE are reguli stricte legate de acest element chimic cu greutate. Am descoperit pe pielea noastra dupa ce am mestecat niste cositor, un aliaj moale cu care se lipesc piesele electronice. Semnul de alaturi, insemnand „produs fara continut semnificativ de plumb”, s-ar putea afla pe placa de baza sau grafica din computerul tau; daca e chiar asa, ai liber la tunning.

Acest simbol, opera a ISO (International Organization for Standardization), este recunoscut inclusiv de catre copiii de 3 ani ca o atentionare privind pericolul de electrocutare. Sa nu-ti cumperi masina de spalat cu semnul asta ca vei iesi din baie mai sifonat decat hainele murdare aruncate in cos.

Daca dai peste simbolul UL, atunci intregul produs (nu doar cablul de alimentare) a fost calificat drept OK de catre aceeasi organizatie nord-americana Underwriters Laboratories.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News